ROZHOVOR

 

Psyrix: "Jako Hedonix si děláme srandu i sami ze sebe..."

Už tuto sobotu budete mít možnost navštívit mejdan pořádaný partičkou Hedonix v klubu Futurum pod názvem FuturistiX. Dohnali jsme tedy Michala aka DJe Psyrixe, abychom se ho zeptali nejen na pár věcí ohledně této události,  ale také, na co se přímo na místě můžeme těšít...

 

Díky za tvůj čas, Michale! Jak se zrovna máš?

Rádo se stalo... Mám se dobře, v poslední době jsem pořád na cestách a tak je každá chvilka strávená s rodinou či kamarády v Praze speciální!

Zmínil jsi cestování... Cestuješ za hudbou, nebo dovolenkuješ?

Cestuji pracovně, hudba je samozřejmě podstatnou součástí mého života, ale jak už to u nás bývá, těžko bych se asi uživil. Nicméně rozhodně se snažim čerpat inspiraci. Na každém místě na světě najdeš rozdílné kultury a zajímavé projekty. Vše se dá pak použít v setech a ozvláštnit je world music nebo jiným zajímavým samplem, který české publikum ještě neslyšelo.

Psyrix

Hedonix, kterého jsi součástí, je na scéně již 20 let... Baví vás to pořád?

No jo, už 20 let, ten čas strašně letí... Živě si vzpomínám na naši první párty, kterou dal dohromady Ondra Prenatal a Perplex na Brumlovce, a kdy jsme zjistili, že musíme jit cestou undergroundu a ne highergroundu. :) Baví nás to pořád, jen se ta partička po těch letech obměnila. Někteří se na to vykašlali a vydali se cestou jiných hudebních stylů a zároveň jsme přijali spousty nových a nadšených členů, kteří nám pomáhaji jak za starých časů. Za těch 20 let jsme ušli pořádný kus cesty, vyprofilovali jsme se jak hudebně, tak vizuálně. Naši VJs jsou profesionálové ve svém oboru a to je myslím během našich eventů vidět. Myslím, že se Hedonix na českém rybníčku etabloval jako určitá značka kvality a zároveň pořádné kalby. :) A o tom ty párty přece jsou, ne?

Je pravdou, že si to u vás vždycky užiju, to bezesporu... :) Na jakých projektech teď momentálně pracuješ?

Jak už jsi zmínil v předchozí otázce, přiští rok to bude 20 let od vzniku Hedonixu, a tak se začínáme připravovat na pořádnou oslavu! Uděláme nějaký openair, na kterém budeme vzpomínat, určitě to bude velké. Během zimního období pak plánujeme hlavně FuturistiX, což je projekt multižánrové klubovky ve Futuru, kde se snažíme zúročit naše zkušenosti a naservírovat lidem to nejlepší z hudební a vizuální scény, co známe.

Futuristix

Proč zrovna FuturistiX? Má to něco společného s budoucností?

Ano i ne... Ten název, i když může někomu připadat jako klišé s tím X a Future, asi nejlépe charakterizuje naše zaměření na používání technologií a zároveň sedí s místem akce, s klubem Futurum. O název nám ani tak nejde, spíš chceme, aby lidi věděli, že když na FuturistiX přijdou, zažijou koncert moderních vizualizací, světel a skvělou hudbu.

Na první FuturistiX jste přivezli Eat Statica a já pak viděl na jeho stránkách, že si to tady hodně užil... Máte nějaký koncept, koho na tyto eventy zvete?

Eat Static je legenda taneční scény napříč všemi žánry, dokáže upoutat každého posluchače jak doma při poklidném poslechu, tak na velkém sound systému. Slyšel jsem jeho sety po světě na různých festivalech a byl můj sen ho dovézt do Prahy a ukázat ho i lidem, kteří nemají to štěstí cestovat mimo. Na tuhle akci pak přišla spousta mých známých, kteří psytrance vůbec neposlouchají, a byli z něho více než nadšení! To mě jen utvrdilo v tom, že taneční hudba musí jít napříč žánry a to tak, aby si každý našel to svoje. Tímto tak trošku odpovídám i na druhou část tvé otázky - koncept je určitě udržet FuturistiX multižánrový. Kombinace mi vyloženě vyhovuje a daří se lapat nové "psytrancaře". Lidi přijdou na to, co znají a zároveň poznají nové věci. Napadá mě myšlenka jedné kamarádky, která nám připravuje dobroty a jídlo Siháji, po minulé párty, kdy řekla, že netušila, že může být psytrance takhle našláplý, a tak to doufám mají i ostatní...

Neděje se toho v tomto žánru dost i bez míchání stylů? Nevadí to pak ortodoxním posluchačům?

Psytrance je velice obsáhlý styl, který se dělí na desítky subžánrů, z nichž některé víc a některé méně kombinují i vlivy z jiných tanečních stylů. Obecně lze říci, že psytrance v posledních pár letech až tolik převratných změn nepostihlo a tak myslím, že kombinací s jinými styly, které spadají do škatulky "psychedelická hudba" rozhodně nic nezkazíme. Některé subžánry se kupříkladu s technem vyloženě prolínají a tak myslím, že je na čase začít bourat zažité stereotypy, a prostě se pokusit věci kombinovat. V posledních několika letech jsme se účastnili multižánrového městského festivalu Ještědská Odyssea, kde jsme jako Hedonix spolupořádali s libereckou partičkou Mozkocuc taneční stage a ohlasy byly velice pozitivní. Je vidět, že pokud vynaložíš úsilí, tak se nadšencí spojí a dokáží vytvořit velké věci.

FuturistiX se koná tuto sobotu 27. října. Jaký máte koncept, a koho jste pozvali tentokrát?

Pozvali jsme makedonského hudebníka Valentina Trencheva aka Blisargon Demogorgon. Jak jeho jméno napovídá (Demogorgon je princ démonů), museli jsme přizpůsobit i téma a tak jsme se nachali inspirovat Dante Alighierim a pokusili se propojit jeho cestu za poznáním 9 kruhů pekla s konceptem dekorací a vizuálů. Chceme, aby bylo vše sladěné, a aby si návštěvníci mohli užít nevšední zážitek, který absolutně zahltí všechny jejich smysly. Hodně pracujeme i na pocitové stránce věci, nechceme lidi umlátit jedním těžkým tématem a nedat jim šanci uniknout. Proto chceme mít více míst k trávení času na párty s jiným odlišným feelingem. V tomto případě jsme se rozhodli rozdělit prostor na 3 samostatné jednotky. Eden bude protikladem pekla a démonické main stage, místo, kde budou andělé cvrlikat své pozitivní básně, na eklektické stage navážeme na minulé klubové večery a pokusíme se vytvořit atmosféru párty 90. let a tak jsme pozvali Chrise Sadlera, Nkypa, které určitě znáš. No a zapomenout nesmím na očistec... Na záchod musí všichni. :)

Futuristix

Tak to jsem zvědavý, není to lehce uchopitelné téma...

Je i není! My jako Hedonix zase nechceme brát věci úplně vážně, rádi si děláme srandu i sami ze sebe nebo z různých společenských témat, která hýbou dobou. Jak už jsem zmínil, děláme si srandu i ze světa démonů, takže není potřeba s sebou tahat exorcistu. :)

Díky moc za rozhovor, přijdeme se mrknout!


Ptal se Alex v říjnu 2018.

foto: archiv

DJ Psyrix se představí 27. října na akci FuturistiX v klubu Futurum.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016