ROZHOVOR

 

Honey T: "Oči trpí, ale uši kvetou..."

Honey T je hudebník, kterého na elektronické scéně potkáváme už nějaký ten pátek. Kromě svého působení v nejstarší české drumandbassové crew Shadowbox má pod palcem také vlastní crew s názvem Drumy i Nedrumy, se kterou pravidelně obráží nejen pražské kluby. Jaké byly jeho začátky, co nového chystá v produkci, ale i co by poradil začínajícím producentům? To a ještě mnohem víc se dozvíte v našem rozhovoru!

 

Díky Honzo, že sis udělal čas na rozhovor a na začátek tradiční oddechovka... Jak to jde?

Čaj, jako vždy svěží...

Než se dostaneme k muzice samotné, pověz nám, jak ses vůbec dostal ke tvému DJ nicku Honey T?

To je můj oblíbený drink - čaj s medem. Bohužel ne v každým baru ho mají...

Honey T

Jak dlouho už se vlastně pohybuješ na scéně? Pamatuješ si ještě na svůj první gig?

Kamaráde, hluk na scéně už dělám 15 let. Můj první gig se odehrál v Karlových Varech v bývalém legendárním Wéčku. Hrál jsem poprvé na gramofonech Technics, a myslel jsem si, že mi ten silný motor urve ruce. Mixy hrozný, samozřejmě. :) 

Začínal jsi původně u drumandbassu. Čím tě tento žánr tehdy ohromil?

Psal se rok 2004 a já jsem poprvé v životě slyšel D´n´B. Všechno to zlomil setík DJ Marky & DJ Patife ft Stamina MC - "Jungle Jazz Weekend @ Tilos". Zjistil jsem, že se tomu říká jungle, a hraje se to na dva gramce. Do měsíce jsem měl doma setup, totálně jsem tomu propadnul. Potom jsem potkal Akiru, lidi ze Shadowboxu a už to jelo. Dalším vlivem byl můj strejda. Tenkrát měl doma přehrávač CDček a minidisků! Dával jsem mu k přepálení CD Bravo hitů na kazetu. Potají mi mezi Bravohitovky podsouval i UK underground jako třeba soundtrack z Human Traffic nebo Kruder & Dorfmeister.

Honey T

Postupně jsi ale od zlomených beatů ustoupil k o poznání klidnějším rytmům žánrů Bass House, UK Garage a Future Bass. Co zapříčinilo takovou změnu stylu?

Jasný, vyměknul jsem. :) Těch vlivů bylo víc. D´n´B skladby jsou designovaný na DJ performance, což je fajn, ale tím pádem jsou očekávatelný a po čase se mi to oposlouchalo. Na "liquidech" mam rád pohádkovost, ale jsou to hrozný kolovrátky. Na "neurech" mám zase rád neočekávatelnost. Jsem rád, že v Čechách je velká D´n´B scéna. D´n´B dal hudbě zvukovou preciznost a až vědecký přístup ke zvuku. Časem jsem přesedlal na garage, tam mě bavila ta chytlavost, tanečnost a zároveň neznámost mezi naším publikem. Poslední roky si ujíždim na future bass trackách (uf, hroznej název škatulky). Je to fúze mých oblíbených stylů za poslední dekádu - jsou tam slyšet garage, trap, dubstep i D´n´B. Je to hodně široký žánr, vybírám si veselý a kontrastní věci s důrazem na dynamiku, tedy hluk, ticho, hluk, ticho.

A jak bys tedy definoval svůj aktuální sound?

Cheezy - přehnaně veselý melodie a nečekaný zvuky. Narodil jsem se do 90’s, neomlouvám se. .)



Kromě DJingu se už dlouho věnuješ také produkci. Nedávno ti vyšel track na české kompilaci "Xion", ale máš na svém kontě i jedno album, které vzniklo z tracků, které jsi po dobu jednoho roku měsíc co měsíc vypouštěl do světa. Kdy se dočkáme dalšího alba?

Album je na wishlistu věcí, co chci ještě stihnout dřív, než to tady doklepu. Přežil jsem motonehodu, tak to vypadá nadějně. Jasně, produkce je moje vášeň, bohužel tomu nemůžu věnovat 100% času, takže se to dost vleče. Co se týče alba "2013 LP", každý měsíc jsem vytlačil jeden track na motivy probíhajícího měsíce. Nechápu, jak jsem to mohl stíhat - měl jsem školu, práci, holku. Některý skladby opravdu znějí, jako bych je dělal jen měsíc, za některýma si stojim. Jsem rád, že jsem do toho šel. Bylo to neopakovatelné!

A můžeme se těšit v dohledné době na nějaké nové releasy?

Dělám na "rovince" s názvem "Do U Thinkin" a "garážovce" "Midnight", na které spolupracuju se zpěvačkou, se kterou jsem se dal dohromady přes platformu www.vocalizr.com.




Jak dlouho tak denně trávíš nad produkcí? A kde čerpáš inspiraci pro svou tvorbu?


Některé dny i víc, než vydržím sedět u počítače v práci... :) Oči trpí, ale uši kvetou. Inspirace přichází tak nějak ze všech směrů. Někdy mám v hlavě konkrétní melodii nebo design tracku. Někdy experimentuju a ona tam padne zajímavá kombinace. Spoustu tracků s původním silným nápadem jsem taky v průběhu procesu dos*al.

Jeden čas ses také věnoval pořádání pražských SoundCloud meetingů... Jak to s tímto projektem vypadá nyní?

Rád bych v tom pokračoval, nicméně SoundCloud už to nepodporuje. Ten nápad měl superpotenciál - globální platforma + lokální setkání. Neváhal jsem ani chvíli, abych uspořádal lokální instanci v Praze. Do vlastní invence meetingů se mi moc nechce. Líbila se mi ta záštita pod obláčkem SC.

Honey T

Založil jsi také pražskou crew Drumy i Nedrumy, se kterou pravidelně obrážíš nejen pražské kluby. Jak tento nápad vznikl a co zajímavého s touto crew chystáš? Můžeš ji našim čtenářům nějak blíže představit?

Původní záměr byl ušetřit si vymýšlení originálních názvů pro každou párty. Ke crew se časem připojili Stuart, SBSTRD, ty (Stanjah) a Dozikur aka Dreamworkers. Nakonec si to našlo svoje návštěvníky. Máme malou ambici to promovat nebo monetizovat a možná právě proto se držíme na scéně tak dlouho. Vše z čisté radosti z hudby. Zpětně jsem si uvědomil, že název byl inspirován knihou z dětství - Bajky i Nebajky od Rudyarda Kiplinga a logo je vykradený z Top Topicu. :) 

Máš nějaké tipy na zajímavé producenty, kteří aktuálně stojí za pozornost?

Rozhodně ano! Za zmínku stojí Electric Mantis, mám rád ten "geeky zvuk s unikátním vajbem". Ten týpek se to naučil vše sám, nechápu... Také Virtual Riot pro svoji německou zvukovou perfekci a kontrastní kombinaci jemných melodií s krutýma bassama. Rachel K Collier je talentovaná slečna v každém aspektu. .) Požádal jsem ji na FB v komentáři o ruku, ale zatím neodpověděla.

Honey T

Tak třeba ji časem něčím ještě obměkčíš. :) A jak ty osobně vnímáš současnou podobu elektronické scény u nás i ve světě? A kam by se podle tebe měla dál ubírat?

Jsem vděčný, že v Praze je hudebně různorodá scéna. Myslím, že se bude hodně fúzovat i kvůli příchodu DJingu jednotlivých vrstev skladeb "Stems fomat" od Native Instruments. AI produkce dá jistě také zajímavou perspektivu hudbě, díky své nevázanosti na lidská pravidla.

Co bys poradil začínajícím producentům? Máš nějaké tipy, na co se zaměřit, a čeho se naopak vyvarovat?

Nechtěl bych začínat teď... Za poslední roky šla elektronika hodně technicky nahoru. Už od dob KLF nestačí mít jen chytlavou hudbu. Co se týče samotné produkce, doporučuju na začátku experimentovat. "Co se stane, když zmáčku tohle," je správný přístup! A nemyslim jen synťáky a software. Postupně bych doporučil vytvořit si jakousi továrničku na hudbu. Do nějaké "šablony" dám minimum lidských vstupů a na konci mi to vyhodí hotový odladěný track (když to přeženu). Sám na tom ještě dělám, ale je potřeba do toho promítnout vlastní osobnost se vším dobrým i špatným.

Honey T

Teď jedna paparazzi otázka, které rozhodně nebudeš ušetřen. Prozradíš nám nějakou veselou historku z hraní nebo návštěvy nějaké party? Pojď!

Minulý týden jsem hrál na filmovém festivalu v Karlových Varech před Puppem. Kolem šla horda bodyguardů, kteří střežili Babiše před sniperama. Bohužel slyšel asi minutu mého hraní, kretén...

Kdyby sis mohl vybrat nějaké producenty, se kterými bys rád spolupracoval, kdo by na tvém seznamu nechyběl?

Tak nějak cítím, že to teď musím zvládnout sám. :) Líbila se mi kolaborace se SBSTRDem. Dobře jsme se doplňovali, a když v létě vyjde chata, zkusíme něco pokroutit s Dozikurem.

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru, tak co tvé plány do budoucna a kde tě můžeme v nejbližší době vidět a slyšet?

"Čekněte si mě" na Povaleči. Festival má správný "hippie vibe", k tomu krásné prostředí a zároveň přijatelnou velikost.

Honey T

Máš nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Mějte se rádi a podporujte přímo svoje oblíbence. Vydat se v domovině cestou full-time hudebníka není bohužel kdovíjak ekonomicky zajímavé, přesto se najdou vášniví zoufalci, kteří do toho jdou. Mají můj obdiv.

Díky za rozhovor a ať se daří!

Díky, mám radost že jsem se mohl podělit...


Ptal se stanjah v červenci 2018.

foto: Petr Jeníček, Kaix a archiv

Sledujte také:

https://www.facebook.com/honeytcz/

https://www.facebook.com/drumyinedrumy/

https://soundcloud.com/honeytcz

https://www.mixcloud.com/honeytcz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016