ROZHOVOR

 

DJ BA2S: "Rádia pořád vymýšlela, proč nemůžou hrát naše tracky."

Bylo mi 15 let, psal se rok 1996 a já jsem byl těžký diskotékový král, který každý týden ujížděl na něčem jiném. Chvíli The Prodigy a The Chemical Brothers, chvíli Nirvana, nebo Thunderdome, pak zase Goldie, Dog eat Dog a Rage Against the Machine a mezi tím The Offspring, nebo Erasure a Deep Forest. Pak se ale do mého dvojčete dostala kazeta nějaké skupiny Chaozz, ani nevím od koho, nebo kde jsem k ní tehdy přišel, ale jakmile jsem ji slyšel jednou, dvakrát, desetkrát, věděl jsem, že mě ani postý nepřestane bavit, a že mi jejich trochu legrační texty zůstanou v hlavě napořád. A zůstaly. Nyní uběhlo více jak dvacet let a já po neskutečně dlouhé cestě životem přizval k rozhovoru jednoho ze zakladatelů této legendární party, mého kamaráda a dnes již kolegu DJe BA2Se, či chcete-li MC Basse...

 

Buď zdráv a díky, že sis po tak dlouhé době našel čas na rozhovor. Mám na Tebe mnoho otázek, a dokonce jsem rozeslal přátelům informaci, že spolu budeme klábosit a jestli je něco, na co by se Tě chtěli zeptat. A chtěli. Ale k tomu později. Pověz mi, co aktuálně dělá BA2S kromě DJingu?

Chodí do práce, v zimě jezdí na hory (lyže i prkno), v létě do teplých krajin. V posledních letech jsem si obzvlášť oblíbil řecké ostrovy. Krom toho se učím střihat videa. Večer čas od času zajdu na pivko.

Střihat videa? Zajímavé... Jaké s tím máš plány? Budeš dělat svoje videa z akcí, nebo i nějaká další?

Z akcí ani ne. Nemám s tím žádný velký plány, spíš si zatím dělám různý videa z cest pro vlastní potěšení a tak. Učím se nový věci, což mě mimo jiné naplňuje skvělým pocitem.

BA2S

Vždy jsem si Tě řadil mezi DJs hrající black music a podobné styly, ale všiml jsem si, že v květnu se potkáme nejen na stejné akci, což není nic neobvyklého, ale dokonce na stejném podiu. Hrával jsi někdy rovné beaty, nebo to je u Tebe novinka?

Předpokládám, že narážíš na akci, co se odehraje v květnu na lodi na Vltavě a bude mít název "I Love Techno Boat". Ten název ledacos evokuje, ale přes to všechno musím zklamat lidi, co očekávají, že se nějak výrazně žánrově přizpůsobím. Ta akce má, myslím 2 pódia a já se budu vyskytovat zrovna na tom, kde můžu právě přispět k žánrové rozmanitosti. Rozhodně se na to moc těším, bude to zajímavá zkušenost. Co se týče mého záběru, tak zatím se kromě toho, co už hraju spoustu let, rozšiřuji všemi možnými směry. Doporučuju si to ale spíše přijít poslechnout, protože jmenovat názvy žánrů může být občas dost zavádějící.

Máš samozřejmě pravdu, myslím I Love Techno Boat. Druhá stage většinou bývá v případě této akce o house music, proto ten dotaz. Ale těším se, co si pro nás připravíš. Teď ale pojďme konečně k tomu, na co se asi všichni těší nejvíce. K Tvé historii. Pověz mi, co se stalo s kapelou Unit? Proč fungovala tak krátce?

Asi to tak je, nicméně letos to vypadá že House stage bude nejspíš zpestřena dalšími žánry. :) Pokud jde o Unit, tak to vzniklo tak, že se sešli lidi, co chtěli dělat rap, ale posléze se ukázalo, že každý má trochu jinou představu a zároveň si moc nesedli ani po té lidské stránce. Takže to přirozeně zaniklo a začaly vznikat jiný projekty.

Chaozz

Tedy například Chaozz, je to tak? Co tomu všechno předcházelo a jaké byly ty úplné začátky? Pamatuješ si to ještě vůbec?

Byli jsme s Rustym a Smogem v partě, kterou jsme, už nevím proč, nazvali Chaozz. Poté se tahle parta spojila se seskupením Flavamatic, kde se vyskytoval Deph (Kato) a Fugaz. Toto spojení nakonec název Chaozz převzalo. Pamatuju si, jak jsme u Smoga nahrávali demáče, kdy jsme z walkmana pouštěli intro do mixu a nahrávali to celý na kazetu. Pamatuju si na punkový doby tvorby instrumentálek pomocí samplování v programu Wave na PC 386. Dneska se to zdá být neuvěřitelný.

Kolik ti bylo? Znali jste se s Rustym a Smogem již dlouho? Nebo, kde se vlastně vzala parta Bass, Smog, Rusty?

Byli jsme mladý, ještě skoro "týnejč" a potkávali jsme se na rapových akcích, kterých tehdy nebylo mnoho. Jednou z těch klíčových byly například mejdany v tehdejší Alterně Komotovce, kde se slézali příznivci hip hopu a graffiti scény. Člověk měl přirozenou potřebu hledat k sobě lidi, se kterými může sdílet požitek z muziky, kterou má rád. A tak netrvalo dlouho, kdy začaly i pokusy něco společně tvořit.




Vzpomeneš si, jakou "věc", kterou zná veřejnost, jste složili jako první?


No, jestli se jedná o Chaozz v kompletní sestavě, tak to byly demopecky "Televize" a "Diskofil".

Měli jste tehdy ve své blízkosti někoho, kdo vám řekl: "Hele kluci, tohle je pecka, to je dobrý", nebo: "ne, toto opravdu ne". Nějakého, řekněme, rádce? Zkrátka kafral vám obecně někdo do toho, co vydáte a co ne?

Nikdo do toho nekafral, ani se nedá říci, že by existoval "rádce". Jedině tak nejbližší parta okolo nás, kdy zaznívaly oba dva tyto názory, jak kdy a jak u který pecky.

BA2S

Všichni víme, že jste byli jedni z prvních, nebo dokonce první, kdo se objevil s domácím hip-hopem v komerčních sférách, tím myslím samozřejmě tehdejší hitparádu Eso. Jaké to pro vás bylo? A "Televize" tedy vznikla před Esem, ale zmiňujete tam přece už i "Pergnerku". Eso jste tedy již znali... Jak jste tehdy tento úspěch prožívali?

Úspěch v takový míře, jaký přišel, jsme nečekali. Zřejmě jsme zaplnili nějaký prázdný místo ve správnou dobu. Vzhledem k tomu, že oproti dnešku tenkrát vysílalo jen pár TV programů a neexistoval YouTube, tak Eso znali všichni, ať už si o něm mysleli, co chtěli. Pro nás to byl určitý symbol komerce, ale zároveň možnost oslovit velké množství lidí. To dilema se v nás trošku bilo a tím, že jsme do toho nakonec šli, jsme zklamali i část našich tehdejších příznivců. Tehdy to pro nás ale bylo nevyhnutelný, když jsme podepsali smlouvu s velkou nahrávací společností. Ta nám sice nechala tvůrčí svobodu, ale logicky chtěla, aby se desky prodávaly. Mělo to ale výhodu třeba i v tom, že se o rapu dozvěděly spousty lidí, třeba z vesnic, co kromě Esa, rádia nebo místní diskotéky neměli žádný zdroj přístupu k nové hudbě. Dneska se to možná nezdá, protože tu máme nesmírnou spoustu možností, které už bereme jako samozřejmost. To ale tehdy nebylo...

To máš pravdu. Já osobně si pamatuji, jak jsem první kazetu Chaozzu dovezl k našim příbuzným do malého městečka na jihu Moravy. Byl jsem považován za hudebního guru a dobře se na to balily holky. Takže Universal Music? To zní jako sen každého hudebníka. Byl to i pro vás sen? Mělo to opravdu takové výhody, jak si každý musí myslet?

Výhody to samozřejmě mělo. Dostali jsme spoustu času ve studiu, hodně jsme se naučili a získali nějaký zkušenosti. Nevýhody slávy se samozřejmě dostavily taky. Třeba když člověk někam přišel, a všichni už na něj měli názor, aniž by ho znali osobně a mluvili s ním.




Ano, klasické problémy celebrit... Natočili jste docela slušný počet klipů. Kdo se tehdy o to staral? Kdo to vymýšlel? Vždy někdo jiný, nebo jste měli stejný tým? A hráli v klipech vaši kamarádi, nebo najatí lidé? A když si třeba pustíš klip "Televize", poznáváš nebo potkáváš někoho z toho komparzu? Není tam třeba Tvoje nynější partnerka nebo tak podobně? :)


Většinou každý klip točil někdo jiný, přišel s nějakým nápadem a pak jsme to společně doladili. Takzvaný "komparz" v klipech byli převážně kamarádi, i když taky existovaly situace, kdy byl zaangažován někdo zvenčí. Konkrétně klip "Televize" byl výhradně vyplněný kamarády a známými a s některýma z nich se vídám dodnes.

V dnešní době jsi vcelku vylítaný matador naší elektronické scény coby DJ. Hrával jsi i dříve, nebo ses k DJingu dostal až po rozpuštění Chaozzu?

Hrál jsem ještě před vznikem Chaozzu, i když to byly takový začátky. Potom už od prvních koncertů kapely byly akce často spojený s tím, že jsme já, Smog (později Skupla) a Deph zahráli před nebo po koncertě set. Takže už se tomu nějakou dobu věnuju, i když, pravda, byly i období, kdy jsem moc často nehrál.

BA2S

Každý si potřebuje občas odpočinout... Pojďme se mrknout na to všemi médii probírané letošní turné. Řekni mi o něm více. Chystáte, kromě té jedné nové pecky i něco extra pro návštěvníky? Kde se všude zastavíte?

Pecku sice plánujeme, ale ještě uvidíme, jestli ji dotáhneme do zdárného konce. Chystáme pět akcí v Česku a 3 na Slovensku a pravděpodobně k tomu přibude nějaký ten letní festival. Část show bude s DJem a část bude na některých koncertech i se živou kapelou. Dál se nechte překvapit.

Řekneš nám i v jakých městech plánujete zastávky? Já osobně si užiji minimálně zastávku ve Fóru Karlín a nějaký ten festival, neboť jich letos v různých záležitostech plánuji hodně.

Bude to kromě Fóra ještě Brno, Plzeň, Pardubice, Ostrava, Bratislava, Banská Bystrica a Košice.




Máme tu i pár otázek, které musí zaznít a jedna z nich je samozřejmě naprosto zřejmá. Znamená toto vše návrat Chaozzu? Bude kapela opět produkovat?


Na tuhle otázku sám neznám odpověď. To ukáže čas... Zatím je to jenom to turné a při troše štěstí jedna nová pecka. :)

Tak budeme doufat, že se to vyvine v dobré konce, respektive začátky nové éry. Další dotaz, řekněme od všetečných dam, je i na ostatní členy, ale i na Tebe. Svobodný?

Vztahů jsem si užil dost a stačilo mi to. :) V současné době si užívám svobody. Pokud jde o ostatní, nebylo by férové, kdybych v tomhle mluvil za ně.

BA2S

To chápu! Měli jste někdy nějaké problémy kvůli své produkci? Myšleno třeba napadání, kritika, zákazy a podobně?

Nějaký nenávistný články v nejrůznějších médiích občas proběhly, ale to k tomu holt patří. Rádia, snad kromě "Vodopádů", pořád vymýšlela záminky, proč nemůžou hrát naše tracky. Ale i tak se to naštěstí k lidem dostalo. A pak se stalo, že jednou na festivalu v Trutnově lítaly kelímky. Dokud byly s pivem, ještě to šlo, ale když je vynalézavci začali plnit různým materiálem, co se nacházel okolo nich na zemi, začalo to být celkem dobrodružný, ale přečkali jsme to bez úrazu a mám dojem, že jsme to i dohráli do konce.

Wow! Trutnov? Který se rád nazýval "českým Woodstockem"? To bych nečekal. Důležité je, že vás to neodradilo. Jaké máš plány do budoucna v hudebním průmyslu? Chystáš nějakou vlastní produkci, projekt, či něco velkého, co by měli lidi vědět? A hlavně, kde Tě potkáme pravidelně?

Nic konkrétního zatím neplánuju, zároveň neříkám, že nic do budoucna nevznikne. Co můžu říct s jistotou je, že hodlám dál točit gramofony a veškerý info včetně stále aktualizovaného partylistu je k nalezení na mém webu. Snad se někde potkáme.




Já Ti velmi děkuji za pokec, jdu si pustit "A nastal Chaozz" a budu se těšit na koncert a především na naše další společné akce!

Ptal se Petr Wacko v březnu 2018.

foto: archiv
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016