ROZHOVOR

 

Theya: "Važme si toho, co máme v Praze..."

Theya svými sety pravidelně okouzluje publikum nejen u nás, ale i v zahraničí, a kromě DJingu se věnuje i promotérské činnosti. Poslední dobou u nás však nevystupovala tak často, jako tomu bylo dříve... A tak jsme se zeptali nejen na to, jak vlastně odstartovala svou hudební kariéru, ale i na spoustu dalších věcí, které jsou kolem ní momentálně aktuální.

 

Theyo, než začneme, tak jak se ti daří?

Mám se dobře, díky za optání. Momentálně hodně pracovně, ale mám fajn výhled z kanceláře, takže se to dá...

Na elektronické scéně se pohybuješ už řadu let... Dokázala bys spočítat, jak je to dlouho?

Hraju už osmým rokem. Když to počítám a píšu, přijde mi to tedy dost neuvěřitelné, ale je to tak.

Theya

Jak ses vlastně dostala k DJingu a co tě k tomu vedlo?

Mám dobrého kamaráda z dětství, se kterým jsme si vždy vyměňovali hodně muziky a vzájemně se inspirovali. Jednou jsme jako obvykle seděli u něj na bytě v našem rodném městě a poslouchali hudbu. Už sice přesně nevím, jak jsme k tomu došli, ale řekli jsme si, že by za to stálo to někam posunout a že bychom se měli stát DJs. Plácli jsme si na to a pak jsme se tomu strašně smáli. Tehdy mi bylo 17 a opravdu jsem si nemyslela, že to uděláme. Ale udělali...

V jakém klubu se ti dosud hrálo nejlépe?

Samozřejmě se mi hraje nejlíp tam, kde se cítím jako doma, což je u mě doma, a potom v Crossu. :) Cítím se taky obecně lépe v menším a komornějším prostoru, kde je větší možnost kontaktu a interakce s lidmi. Potom jsou to asi jakékoliv netradiční neklubové prostory typu galerie, loď, zahrádka před kavárnou atd. Nezapomenutelný zážitek mám určitě z hraní v Norsku na lodi, kde byl nádherný výhed na fjordy.

Theya

Jsi členkou Liquid DnB crew, se kterou pravidelně pořádáte klubovou noc Liquid Flights, kam vozíte zajímavé zahraniční hosty. Dokázala bys říct, kolik jich už celkem bylo a se kterým se ti hraní nejvíce líbilo?


Akcí celkem proběhlo už 11, když počítám ty s většími hosty a za celou dobu fungování tohoto projektu (začala jsem s ním původně v klubu YES). Favority volit asi nebudu, každá Liquid Flights je samozřejmě nejlepší!

Jak bys ohodnotila českou drum´n´bassovou scénu, a kam se podle tebe bude dál vyvíjet?

Řeknu k tomu asi jen to, že místy je zdravá a vyvíjí se dobrým směrem a místy asi tolik ne... :)

Theya

Kromě drum´n´bassu hraješ i jiné styly, například techno nebo garage. Který z těchto stylů tě baví více?

Stejně asi jako každého DJe, respektive milovníka hudby, mě baví spousta hudebních stylů a pokud k tomu sedí prostor a koncept, ráda si zahraju venku vše, co mě baví. Preference ale dělám nerada - pokud něco hraju, znamená to, že ten track je za mě skvělej a styl pro mě není relevantní. Budu mít stejně dobrý vnitřní pocit, když budu hrát skvělej house track, stejně jako když budu hrát bass nebo techno. To "skvělej" je prostě ta predispozice pro to, abych ten track vůbec zahrála a ta míra vychází ze mě, venkovní validace je pro mě až druhotná věc.

V současné době se nacházíš ve Švýcarsku... Už jsi navštívila nějaké tamní kluby a jak to tam vypadá s elektronickou scénou?

Pár klubů jsem už navštívila a v několika z nich jsem i hrála. Tamní scéna je v mnoha aspektech odlišná od té naší a hodně mi připomíná scénu například v Oslu. Největší je zde momentálně techno a house, D´n´B byste tu hledali celkem marně. Dobrých akcí je tady celkově za mě pomálu, i když záleží hlavně na vkusu jednotlivce. Ženeva také samozřejmě není odraz celého Švýcarska, takže nechci nic generalizovat, ale važmě si toho, co máme v Praze.

Theya

V roce 2015 vyšla spousta skvělých alb. Které tě bavilo nejvíce a které je pro tebe úplně tím nejlepším?

Tyhle věci a spousta dalších se prohnaly za poslední rok mým playlistem v telefonu, což je možná ukázka i trochu něčeho jiného, než mě většina z vás slýchává hrát v klubu. Je tam i pár EP pro pořádek...

Lenzman – "Golden Age EP"
Jamie Woon – "Making Time"
Kelela – "Hallucinogen" (EP)
18+ - "They Remixes"
Future Brown – "Future Brown"
Sevdaliza – "The Suspended Kid EP"
Abra – "Rose"
Murlo – "Odyssey" 
Jam City – "Dream a Garden"
Catz N' Dogz - "Basic Colour Theory"
George Fitzgerald – "Fading Love"
Rabit – "Communion"
Mr. Carmack – "White EP"
Kode 9 – "Nothing"
Jamie xx – "In Colour"
Pearson Sound – "Pearson Sound" 

Co plánuješ pro zbytek roku 2016? Čeho bys ve své hudební kariéře ráda dosáhla?

Momentálně se zaměřuju hlavně na dokončení studií a nastartování nějaké pracovní kariéry, na DJing proto nezbývá tolik času, kolik bych si ideálně představovala. Plán mám každopádně takový, že chci pokračovat v pořádání residentních nocí v Crossu (Liquid Flights, Double Trouble a občasně také Drumstation) a také se věnovat menším klubo-bar-kavárnovkám (menší projekt se Stanthou), které mě momentálně hodně baví a chci do budoucna takových akcí rozhodně více (ať už jako DJ, nebo pořadatel). Ráda bych také rozšířila svoje portfolio zahraničních akcí a mám toho i hodně rozjednaného, záleží však na časových možnostech. Každopádně mám teď v hlavě jednu tour, která, když vyjde, tak to bude hodně velký!



Kdy si tě budou moci fanoušci poslechnout zase v České republice?

Na začátku června. Konkrétně 3.6. hraju společně s IM Cyber v brněnském Perpetu na drumandbassové akci Resoulution, na což se velmi těším, protože to bude moje brněnská premiéra. Den poté mě pak můžete potkat v Praze na festivalu Elekce, kde si mě poslechnete v o poznání pomalejším club music / bass tempu. Myslím, že to vypadá na celkem fajn víkend.

Máš nějaký vzkaz na závěr?


Usmívejte se! Vidím se často na fotkách z hraní a tvářím se fakt strašně, takže takoví nebuďte, jo?

Theya

Díky za rozhovor

Já díky!

Ptal se stanjah v květnu 2016.

foto: archiv

DJane Theya se představí historicky poprvé v Brně 3. června na akci Resoulution v klubu Perpetuum.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016