ROZHOVOR

 

Krok Stranou: "Rádi si hrajeme s lidskou představivostí!"

Nově vznikající projekt Krok Stranou sice nemá hlubokou historii, ale jeho kořeny jsou úzce propleteny s bývalou sérií drum and bassových akcí pod názvem DrumiX. Za tvrdou prací stojí totiž ti samí členové - Rudolf Matějček a Jan Novák, kteří se letos vrhli na pořádání dvoudenní akce Krok Stranou. Nebude se jednat o ledajaký páteční mejdan s klasickým dojezdem - kluci mají v plánu představit novou podobu audiovizuálních večerů, ze kterých si neodnesete jenom kocovinu, ale taky příjemný požitek z hudební osvěty. Co si pro vás připravili na 26. a 30. května, si přečtěte v rozhovoru níže...

 

Kluci, právě se nacházíme v provizorní šatně kavárny Neustadt. Jak tak ale tuším, nejsme tu čirou náhodou...

AhZ: Přesně tak, vybrali jsme si tohle místo, abychom už předem navnadili na krásné prostory Café Neustadt, kde se chystáme pořádat mejdan Krok Stranou.

Rudeboy: Já bych to ani tak mejdanem nenazval. Možná bych vznešeným způsobem řekl, že se jedná o dvoudenní projekt, který na jednom společném místě audiovizuální souhrou propojuje současné umění s klubovou hudbou.

mamba, Rudeboy, AhZ

Kdy se to bude konat?

Rudeboy:
Jedná se o dva dny, které ale nejdou hned po sobě. Zatímco výstava se bude konat v pondělí 26. května, hudební akce s hlavní hvězdou Pedestrianem bude až v pátek 30. května.

AhZ: Chtěli jsme dopřát všem těm, kteří jsou v pondělí zpruzelí, že musí do práce, nějakou příjemnou chvilku v prostorách Novoměstské radnice. Je to takový hezký začátek týdne, který vygraduje v pátek.

Zmínili jste, že se bude jednat o audiovizuální projekt... Kdo se o to postará?

Rudeboy: Při pondělní akci budou mít vizuální stránku jednodenní výstavy na svědomí studenti dvou uměleckých škol, konkrétně ateliérů Intermédia FDU ZČU a Visual Arts UMPRUM, které oba vede Milena Dopitová, uznávaná česká umělkyně. V pátek bude vizuální stránka v režii VJských frajerů Trippl Krippl. Co se audio stránky týče, myslím, že máme různorodý program pro oba večery.

AhZ: Café Neustadt v sobě skrývá mnoho možností, jak s prostorem pracovat. Vše je nerezové, mramorové nebo skleněné, takže tato souhra materiálů nám otevírá nové možnosti pokoušet vlastní představivost a budovat nové zázemí jak pro audio, tak pro vizuální stranu Kroku Stranou.

AhZ
Zkoumali jste, zda se v Café Neustadt už akce podobného druhu konaly?

AhZ: Nevím, jaké všechny akce se tu konaly, ale pro nás je Krok Stranou přirozeným vyústěním všech akcí, které jsme doposud udělali. Před pěti lety, kdy jsme ještě studovali, jsme pořádali mejdany DrumiX, které nám hodně daly, ale taky hodně vzaly. (smích) Nicméně jsme se z toho ponaučili a myslím, že tohle už děláme jinak... Lépe a zábavněji.

Rudeboy: Primárně bychom chtěli oživit ten prostor celý, nevyjímaje galerii, kavárnu i nádvoří venku. A tím, že to budou dva dny, tak se propojí vzdáleně neslučitelné, ale na druhou stranu logicky vyvážené akce.

V čem jste měli jasno hned od začátku? V konceptu, nebo v tom, koho si sem pozvete jako hlavní hvězdu?

Rudeboy: Určitě v samotném konceptu. Zároveň jsme ale měli na stole spoustu zajímavých jmen, která jsme tak různě přehazovali ze strany na stranu. Pedestrian byl na našem seznamu hned od začátku.

Zmínili jste se o DrumiXu, který jste před několika lety pořádali... Se slzou v oku si pamatuju všechny akce, které jsem neminula (tedy některé jsem i prospala). Možná by ale nebylo od věci představit čtenářům, kteří nemají páru, o co jde...

AhZ: DrumiX asi nejlíp popíšou naše oficiální stránky, ale ve stručnosti to byly primárně mejdany, které jsme se snažili něčím zajímavým oživit: rozdávali jsme dárky a vždycky jsme kladli velký důraz na vizuální stránku celé akce – od plakátů až po produkci na místě.

mamba, Rudeboy, AhZ

Rudeboy: Dnes už to působí docela vtipně, ale v té době jsme byli první, kdo se odvážil sem přivézt jména jako Rockwell, Instra:mental... Byla to jiná doba.

AhZ: Primárně Krok Stranou není mejdan, ale je to projekt, který si tak trochu hraje s lidmi, ať už co se týče akce samotné, tak i proma, které jsme se snažili něčím ozvláštnit. Nezveřejnili jsme na našich stránkách hned, o co se bude jednat, ale postupně jsme odkrývali další a další informace prostřednictvím videí plných různých dvojsmyslů. Třeba v tom prvním je Pedestrian skrytý v chodci, který bloudí městem a sem tam si odskočí "za roh", i v úvodní části psaného příběhu jsme headlinera textově naplno, i když významově skrytě, zmínili. Celý příběh ve videích běží pozpátku a postupně odkrývá všechny detaily akce. Nebo to veliké X, které bylo dominantní u značky DrumiX, je skryté, sice jen zvukově, ale je v názvu Krok Stranou. Zmíním ještě jednu skrytost: ve třetí tiskovce se mluví o koši plném zahozených konceptů, Ruda teď zmiňoval, že Pedestriana jsme měli ve výběru už na úplném začátku, ale zprvu ho zavrhli. A proto je na plakátu ten zmačkaný tvar, jakoby z koše vytažený. O tom v podstatě Krok Stranou je - o tom, že si pořád hrajeme s významem, smysly a detaily. A snažíme se to dělat odlehčenou formou, aby to bylo hlavně zábavné i pro nás a nabádalo to lidi trochu více se v těch detailech šťourat a přemýšlet už během času těšení se na párty.

Rudeboy: Každý detail je důležitý. Netradiční nekuřácké prostředí, kvalitní zvuk a samozřejmě i různorodý program, kde třeba objevíš něco, co bys ani neřekla, že by tě mohlo bavit. Ať už se přijdeš podívat v pondělí na výstavu a chytne tě elektronická hudba, nebo dorazíš na mejdan a přijdeš na chuť současnému umění.

Rudeboy

Ještě se retrospektivně vrátím k dřívějším akcím DrumiX... Proč z nich sešlo?

AhZ: My jsme dvakrát po sobě provařili, takže jsme pak museli sypat hodně svých peněz a už se to nedalo moc zachraňovat, takže jsme snad ještě včas vystoupili z rozjetého vlaku...

Rudeboy: Ty peníze hrály velkou roli, ale hlavně jsme si řekli, že ani místo nebylo to pravé na takové akce - myslím tím klub Lávka. Přáli jsme si už tehdy mít něco jako Café Neustadt, což není primárně klubové prostředí, ale je to spíše originální stylový prostor, kde se setkávají zajímaví lidé a prostě to má ten genius loci.

AhZ: A navíc je to na radnici, takže jsme blíž vyšším orgánům... (smích)

Skvěle sem pasuje i headliner Pedestrian...

Rudeboy: Přesně tak, Pedestrian je opravdu zajímavý člověk a dělá skvělou hudbu, která se sem prostě hodí. A hlavně je fakt dobrý DJ. Jeho Boiler Room nebo aktuálnější set pro Snowbombing posloucháme pořád. Co ale možná nikdo neví, tak on je zarytým fandou drum’n’bassu, což v návaznosti na DrumiX zní jako předem vymyšlený plán. Ale přiznám se, že jsme o tom ze začátku nevěděli. (smích). Má k drum´n´bassové scéně blízko, navíc často hraje se Spectrasoul, kteří mu kromě toho udělali i parádní remix jeho hitovky "Hoyle Road".

A necháte ho i na Kroku Stranou zahrát nějaké zlomené beaty?

AhZ: Rozhodně mu nebudeme zakazovat hrát drum´n´bass. Jestli zahraje půlku setu zlomeně, druhou rovně, to už bude na něm a my budeme jen rádi...

Berete v úvahu i fakt, že by to opět mohla být nějaká další série akcí jako DrumiX?

AhZ: Tenhle projekt je dělaný dlouho a s láskou. Té jsme do příprav dali opravdu hodně a je otázka, na kolik to lidi ocení a jestli se bude konat další díl...

Rudeboy: Uvidíme. Ale už se nechceme dopouštět takových chyb, které jsme udělali předtím. To nás trochu postupem času i naštvalo, že jsme nebrali ohled například na to, že jsme uspořádali mejdan den po Čarodějnicích, to z mého hlediska fakt nedává smysl... Proto věříme, že jsme teď o něco moudřejší a víme, do čeho jdeme.

AhZ: To byla taková školácká chyba, kdy jsme si mysleli, že všechny opejkače buřtů naženeme do klubu...

Rudeboy: A při poslední akci jsem taky ztratil peněženku, což byl asi takový jasný signál, že toho musíme nechat. (smích)

mamba, Rudeboy, AhZ

Teď už ale do toho jdete s tím, že nic neproděláte, nebo se pletu?

AhZ:
Samozřejmě jsme do toho investovali z vlastních zdrojů s tím, že nevíme, jestli se nám to vrátí, ale tak už to bývá - risk je zisk. Pro nás je důležitý osobní pocit radosti ze samotného procesu vzniku a samozřejmě následná radost ostatních. Doufáme, že všichni jsou si vědomi toho, že v dnešní době už není tak jednoduché sehnat dobré jméno za pár šupů - už to zkrátka něco stojí a musí se to někde projevit. Ať už třeba vstupným, které prostě nemůže být zdarma, nebo omezenou kapacitou – Neustadt není ani zdaleka nafukovací...

Rudeboy: Jak už Honza říkal, neděláme to pro peníze. Primárně nám jde (a vždycky šlo) o to, abychom si sem pozvali někoho, kdo nás hudebně baví, a myslíme si, že to lidé ocení a přijdou si poslechnout kvalitní a různorodou hudbu. Takže dozajista proděláme. (smích)

Abychom se ale pořád nebavili jenom o headlinerovi, určitě stojí za zmínku i naši staří dobří lokální DJs, kteří tento projekt podpoří...

AhZ: V pátek tu vystoupí Floex, který se představí zkraje večera v DJ setu. Osobně ho mám moc rád - člověk nikdy neví, co zahraje, a přitom pokaždé vím, že to bude dobré!

Rudeboy: Já si myslím, že je to jeden z nejlepších muzikantů u nás.

AhZ: Pak dorazí Cubik jako zástupce zkušeného DJe - podle mě je to téměř už legenda house scény, no ne?! (smích) Dále Andre Allin za City Surfer, což je taková prima mladá parta tady v Praze, která hraje zajímavou hudbu a pořádá výstavy ve svém prostoru na Žižkově. A perličkou bude live set od dalšího talentovaného producenta Subject Losta. Pro mě je také jedním z nejlepších producentů - strašně skromný člověk a zároveň neuvěřitelně talentovaný.

A na vás místo nezbyde?

AhZ: Ale jo, možná se tam někam vmáčkneme do line-upu. Prozatím to je ve hvězdách...

Tak třeba na pondělní after party se místo najde...  Ještě by mě zajímalo, jakým způsobem jste vybírali umělecké projekty, které se tu představí?

Rudeboy: Primárně hrálo roli místo a funkční prostředí - vždycky ty projekty musí vyznít a nezapadnout. Věci, které jsme vybrali, jsou fakt zajímavé a stojí za to je vidět. Je to také takový Krok Stranou - studenti z Plzně se do Prahy často vystavovat nedostanou a je to škoda. Studenti z Visual Arts UMPRUM jsou všichni ze zahraničí a jejich pohled na věc je zase jiný. Dohromady ty věci získají nový význam, zvlášť tady v Café Neustadt. Myslím, že objekty, instalace a videa, které se na výstavě objeví, mají co říct nejen v kontextu naší akce. Hned po výstavě chystáme právě tu malou after party se skvělým českým obsazením, takže se to zase trochu spojí s pátkem. Třeba na vystoupení DJe Face a Filipa Markese na saxofon se fakt těším!

To vypadá na nabitý program už takhle při pondělku... Mám si brát na úterý volno?

Rudeboy: Plánujeme to tu ukončit ve dvě, ale člověk nikdy neví...

Na DrumiXu jste rozdávali odznáčky, prodávali trička... Na koncertech je to vcelku běžný merch, ale na akcích to nepotkávám moc často. Vymýšlíte i něco ve spojitosti s Krokem?

Rudeboy: Tu přidanou hodnotu tentokrát nevidíme v hmotných dárcích, ale v samotném projektu...

AhZ: Přesně, jak řiká Ruda. Doba dárků u vstupu v našem podání skončila... Scéna se změnila a my třeba Krokem Stranou přispějeme k jejímu rozvoji na poli koncepčních akcí s příběhem.

Rudeboy, AhZ

Tak abychom si to tak nějak ke konci hezky shrnuli... Jak podle vás vypadá ideální Krok?

Rudeboy: Vše závisí na lidech a atmosféře, která bude vládnout večeru, a to v obou případech - v pondělí i v pátek. Aby bylo na co koukat, co poslouchat a jak se bavit. Příběh o Kroku Stranou s Pedestrianem jsme nakousli my, zbytek už musí každý prožít na vlastní kůži, jak se někde píše. (smích) A abychom tohle všechno mohli dosáhnout, potřebujeme stylový nekuřácký prostor, což Neustadt samozřejmě je. Pak taky kvalitní zvuk, což nám zajistí Funktion 1, který asi není třeba představovat. Nemáme v plánu tady dělat mejdan, kam se všichni přijdou opít a druhý den nadávat na kocovinu a pískání v uších - jde nám o dobře strávený čas v nádherném prostoru a o co nejvíc rozmanitý a kvalitní hudebně-vizuální požitek...

Skvělý, takže člověk aspoň neodejde smradlavý, ale plný nových zážitků. Díky moc za rozhovor, kluci, a věřím, že se to podaří!

Ptala se mamba v dubnu 2014.

foto: abayo a Ry Hallada

Historicky první díl párty Krok Stranou s Pedestrianem v hlavní roli se uskuteční 30. května v Café Neustadt, přičemž párty bude předcházet akce Open Studio 26. května tamtéž.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016