ROZHOVOR

 

Sean Roman poprvé v Čechách na Endless Beef Violence

Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s producentem a djem Sean Roman z labelů Hot Waves a Stictly Rhytm. Sean se ukáže poprvé v Čechách 18.10. v zajímavém pop-up clubu Neone na společné akci Beef records, Endless Illusion a Neo Violence – Endless Beef Violence. Vedle Seana se můžete ještě těšit na zástupce klubu Wax v Bruselu – acidového mága Stel-R. O hudební rozmanitost nebude rozhodně nouze.

 

Ahoj Seane, děkuji ti, že sis našel čas na rozhovor s námi. Ty ses teď přestěhoval do Berlína je to tak?

Ano, ano, tenhle rok jsem se sem přestěhoval.

Proč právě Berlín? Začínal ses v Torontu nudit? Myslel jsem, že místní scéna je inspirující, plná nové hudby a nových umělců.

Miluju Toronto. Scéna je tam dobrá a rok od roku je to lepší a lepší, ale žil jsem tam celý svůj život a chtěl jsem prozkoumat také jiná místa. Posledně když jsem byl v Berlíně, moc jsem si to tu užil. Tak jsem se rozhodl, že kdybych se měl přestěhovat někam do Evropy, bylo by to právě sem. Navíc scéna je v tomhle městě úžasná a je to skvělé místo k žití, pokud jsi kreativní osoba.

Co tvoje výchova? Odkud vlastně pocházíš? Jsi přímo z Kanady? Ovlivnili tě nějak rodiče co se hudby týče?

Narodil jsem se a vyrostl v Torontu v Kanadě. Můj otec na mě měl velký vliv co se hudby týče. Hrál na kytaru, když jsem vyrůstal. Takže jsem začal také hrát na kytaru. Také mi ukázal hodně kvalitní hudby. Měl jsem štěstí. Navíc mě moji rodiče vždy podporovali v mém rozhodnutí dělat hudbu a být umělec.

Zima v Torontu musí být docela nářez. Trávíš většinu zimního času ve studiu a klubech?

Máš pravdu. Zima v Torontu je skutečně silná. Takže ano většinu času trávím ve studiu, a klubech. Berlínská zima mě tedy vůbec nerozhodí!

Jakou hudbu posloucháš v klidu domova? Jsou zde nějaké sub-žánry house music nebo úplně jiná hudba, kterou tě v těchto dnech skutečně baví? Myslím tím i nějaké konkrétní kapely nebo projekty.

Doma poslouchám skutečně hodně muziky – house, boogie, disco, jazz, hip hop a tak bych mohl dlouho pokračovat. Jediné, co fakt nemám rád je country. Poslední dobou si hodně ujíždím na boogie. Baví mě skupiny jako Skyy, Windjammer, Unique. Taky hodně poslouchám acid pravděpodobně především díky mým přátelům v Torontu nebo tady v Berlíně.

Seznam tvé produkce vydaný na velkých a respektovaných vydavatelstvích je fakt impozantní. Hot Waves Runnin Wild, Alive, Suruba, Akbal, Strictly Rhythm a seznam pokračuje dále… Je to díky tvým osobním kontaktům s lidmi z těchto „firem“?

No s Hot Waves se to má tak. S Lee Fosem jsme si nějakou dobu psali a já mu vždy posílal dema a nové skladby co jsem udělal. Popravdě já byl nováček, co se snažil dostat do house music scény a neměl jsem vůbec tušení, kdo to Lee Foss je. Když jsem si ho začal googlovat, byl jsem ohromen jak velké jméno je Lee Foss a jak velký a respektovaný label je Hot Creations. Některé labely na kterých vydávám jsou vydavatelství kamarádů. U jiných zas jenom pošlu demo přes email a když se jim to líbí, tak to vydají. Řekl bych, že je to mix štěstí, kontaktů a talentů.

Pořádáš taky svoje vlastní akce?

Jednou za čas ano. Rád pořádám mejdany, ale někdy je to dost stresující. Nejradši jenom hraji a užívám si hudbu bez nervů okolo příprav a organizace párty. O to víc mají můj respekt promotéři, kteří mejdany dělají dobře. Je to fakt těžké a obzvlášť, když to děláte znovu a znovu.

Co tvoje spolupráce s Dick Diamond? Znáš Dicka dlouho?

Dicka znám téměř 3 roky. Hrál jsem na jednom z jeho prvních mejdanů a od té doby jsme přátelé a spolupracovníci. Rád dělám s Dickem, protože skladby, které sním skládám jsou víc agresivní a temné.

Děláte na věcech i online, když ty jsi v Berlíně a on v Torontu?

Ano děláme.

Nedávno jsi podepsal track na místní label Beef Records. Jak tohle vzniklo?

Myslím, že Dick inicioval kontakt mezi mnou a DJem Schwa z Beef Records. Poté jsme začali posílat nějaká dema. No a něco se chytlo a teď děláme společně dokonce na jednom EP. Navíc děláme na remixu pro další LP Shades Of Gray. Máme teď hodně nového materiálu!

Jaký typ akcí preferuješ? Máš radši velké profi kluby nebo spíš malé s komorní atmosférou?

Mám rád obojí. Dokud lidí paří, tak jsem rád všude.

Chodíš na mejdany, když máš volno/když nehraješ? Byl jsi v poslední době na nějakém dobrém mejdanu, ať už v Kanadě nebo v Berlíně?

Rád chodím ven, takže ano chodím na mejdany i když na nich nehraji. Dick dělá akci v Torontu „Late n Deep“ kam rád zajdu, protože je to kamarád a je to vždycky super mejdan s výbornou hudbou. V Berlíně je mým oblíbeným místem „Renate“. Je to super klub v místě, které vypadá jako opuštěná rezidence. Takový squat.



Těšíme se na tvůj set. Víme, že tentokrát zahraješ trochu jinak než obvykle, trochu víc undergroundově. Jakým směrem se bude tvůj set ubírat?

Myslím, že budu hrát víc „warehouse“. Každopádně v tom ucítíte ovlivnění acidem, ale stále to bude můj styl. Vážně se těším až si zahraji temněji!

A na závěr něco opravdu cool z blízké budoucnosti co stojí za sdílení? Něco na co se i ty těšíš ať už se jedná o hudbu, mejdany, releasy… cokoliv.

Zanedlouho budu hrát na 7. výroční párty Outcross Records v Leedsu ve Warehousu, kde bude hlavním hostem Miguel Campbell. Na to se fakt těším! No a poté budu hrát v Praze v Neone, kde jak jsem již říkal budu hrát vice temný a undergroundový set. Poté budu v Londýně v Dukes na Get Twisted Showcase a poté budu hrát ve Finsku v Oslu. Je toho docela hodně…
Brzo mi take vyjdou nové skladby na Extended Play, Beef Records, Jeudi, Outcross, …

A tvoje současné top 5?

Paul Woolford – Untitled
Headless Ghost – Basik Fire
Maxwell Church – One Day
Shades of Gray – Slave to the Rhythm
Mike Huckaby – Baseline 89

 

Děkuji ti za tvůj čas a brzy na viděnou.


Ptal se Michal Růžička, přeložil Jakub Souček, foto: Dita Havránková

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016