ROZHOVOR

 

Dimitri Nakov: "Se Sashou jsme si padli do oka a okamžitě se spřátelili..."

Jaké to asi je, když je člověk ve stínu Sashy a Rogera Sancheze a přitom s nimi kutí ve studiu na nové muzice?! Právě o Sashovi mluví před svou páteční návštěvou klubu Radost FX Francouz Dimitri Nakov moc hezky a zároveň se rozpovídal také o jiných zajímavých tématech... Teď už víme, proč je víc DJ, než producent, jak to žije na Ibize a jak v Brazílii, zda má před sebou rád davy, nebo raději intimní atmosféru, a že má na Prahu samé dobré reference od přátel... Hezké čtení!

 

Dimitri, léto nám klepe na dveře... Víme, že působíš převážně na párty ostrově Ibiza. Jak se těšíš na zahájení sezony?

Těším se na své první hraní na Bohemia Ibiza Party, která se uskuteční 4. června s producentem Agoria, a následnou návštěvu Prahy na párty Animals!

Dimitri Nakov

Víme, že jsi původem z Francie, ale na Ibize žiješ již řadu let. Řekni nám, jak se za ty roky párty ostrov změnil a jaký na to máš názor?

Ibiza je stále více populární, více navštěvovaná a stále více se rozrůstá, ale podstata se nemění. Pokud máte vysoké nároky a hledáte to nejlepší, Ibiza je stále rájem na Zemi!

Rádi bychom se tě zeptali na klub Ushuaia. Víme, že jsi rezidentem párty Never Say Never společně se Sashou... Řekni nám více o této párty - koho plánujete pozvat během letošního léta a čím je tato párty výjimečná?

Ušli jsme kus cesty... Místo hraní na velkých pódiích s davy lidí jsme se já i Sasha chtěli vrátit zpět k undergroundu. On také hrával na velkých pódiích v Amnesii stejně tak jako pravidelně na velkých festivalech. Potřebovali jsme však něco, co bychom mohli vyvíjet na Ibize a oba dva jsme chtěli změnu, tak jsme vytvořili Never Say Never v plážovém klubu Ushuaia. Vrátili jsme se k pomalejšímu BPM, k 800 – 1400 lidem tančících v písku na pláži. Ale netrvalo dlouho a opět jsme se přestěhovali s klubem Ushuaia do masivní konstrukce, jak je tomu dnes a vrátili se opět na velkou stage pro větší počet lidí. Byl to sice úplně jiný koncept, než jsme původně zamýšleli, ale zároveň úžasná výzva a příležitost. Jen díky výjimečnosti, magičnu a exkluzivitě této free párty v písku mohla vzniknout akce takového rozsahu s atmosférou, jakou Ushuaia má... V průběhu léta se stěhujeme do nového místa s názvem Ushuaia Tower. Je to menší, více intimní prostor blíže k pláži. Jsme tak zpátky mnohem větší intimitě a menším akcím a bude to více exkluzivní a také luxusnější, díky tomuto umístění. Jednoduše se vracíme zpět ke kořenům. Seznam hostů je v tomto okamžiku stále ještě tajný, ale jako vždy poodhalíme něco málo předem. V minulosti jsme zažili skvělé párty například se jmény jako Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, Bushwacka!, DJ Three, M.A.N.D.Y., Betoko a Cassy.

http://soundcloud.com/dimitrinakov/dimitri-nakov-transitionsradio-08-10

Vydáváš u značek Bedrock, Emfire či Tronic – to je další obrovský úspěch! Na kterou skladbu jsi nejvíce pyšný?

Dobrá otázka... Myslím, že jsem vždy nejšťastnější s každým mým novým trackem, protože, co se produkce týče, stále se učím a vyvíjím se. Na mé poslední skladbě jsem pracoval s Cari Golden, se kterou je naprostá radost spolupracovat! Cari je vysoce profesionální, má úžasný talent a schopnost přizpůsobit se, nemluvě o tom, jak je pozitivní a přátelská. Když se podívám zpátky, stále si užívám poslech "Jardin Nights", nahrávky, kterou jsem udělal s Martinem Dawsonem, a která nikdy nezestárne ani neunaví. A remixování Sashova tracku "Coma" bylo a stále je pro mě číslem 1!



Hraješ už od svých 14ti let... V 90. letech jsi již spolupracoval s Rogerem Sanchezem. Jak na to vzpomínáš nyní s odstupem času? Co bylo v tvém případě první - DJing, nebo produkce?

DJing. Vždy jsem chtěl být hlavně DJem a ačkoliv krok k produkci je přirozeným vývojem, dlouho jsem jí odolával. Má produkce proto vždy byla a bude ovlivněna mým DJingem... V 90. letech jsem měl tu čest dělat ve studiu asistenta Sashovi, později pak Roger Sanchezovi a díky tomu jsem měl možnost poznat spoustu rozdílných přístupů k produkci a poznat spoustu zajímavých lidí...

Řekni nám tedy ještě něco k tvé vlastní produkci. Máš na kontě spoustu kvalitních skladeb. Co tě inspirovalo?

Inspirace je obtížně popsatelná a stejně, jako se neustále vyvíjím a měním já, tak i má jiskra inspirace se mění a vyvíjí. Ale v zásadě mě nejvíce inspiruje hudba, lidé, místa a cestování. Vše psychicky a niterně. Všechno to jsou totiž zdroje energie a dalo by se tedy říci, že energie je pro mě zdrojem inspirace.

Dimitri Nakov

Víme, že se Sashou nejen spolupracuješ, ale jste i dobří přátelé. Jak jste se seznámili?

Někdy kolem roku 1996 v Londýně. Byl jsem představen jeho studiovému inženýrovi, později pak přímo Sashovi, padli jsme si do oka a okamžitě jsme se spřátelili... Stal se ze mě studiový asistent a účastnil jsem se nahrávání prvního CD "Northern Exposure" a následně dalších tracků. Naše cesty se rozešly, když jsem začal spolupracovat s Narcotic Records Rogera Sancheze. O několik let později jsme do sebe doslova narazili náhodou v Brazílii. Nebyl jediný týden, abychom si od té doby alespoň nenapsali. Oba dva jsme si užívali hudbu, cestování, jídlo, podporovali jsme se a pomáhali si navzájem, kdykoliv jsme jen mohli. Jako přátelé a parťáci...

Často jezdíš do Brazílie a hraješ na velkých akcích, výjimkou nejsou ani na rave party pro 20.000 lidí. Řekni nám něco o Brazílii...

Za posledních 10 let Brazílie prošla od konce malých undergroundových klubů na sklonku 90. let po velké, masivní párty, festivaly a rave párty. V současné době se taneční scéna opět vrací do klubů, ať už malých, či velkých, ale festivaly a rave akce stále pokračují. Stejně jako v Evropě a zbytku světa, kde se koná mnoho letních akcí. Poprvé jsem přijel do Brazílie v roce 1997 a v podstatě jsem byl součástí celého tohoto vývoje. Inspiroval jsem je svou hudbou a vlivem Londýna. Momentálně jsem neoficiálním rezidentem klubu Warung. Tam můžu hrát tak dlouho, jak chci a co chci tak, jak to mám rád. Nemůžu být šťastnější.

Kam bys nám doporučil zajít, kdybychom byli na Ibize poprvé?

Záleží na tom, jaký den byste tu byli a co od cesty očekáváte, ale doporučil bych odpoledne v klubech Ushuaia nebo Sicrocco a pak si užít noc v DC10. Je zde spousta skvělých pláží, restaurací, klubů a akcí se spoustou různých lidí, které zde můžete potkat. Hodně lidí se sem přijede zničit v klubech, nepronajmou si ani auto, a tím přichází o krásu celého tohoto ostrova...

K nám od České republiky jedeš hrát poprvé... Co bys vzkázal českému publiku? Jak se těšíš, a co od tebe můžeme očekávat?

Navštívil jsem Prahu několikrát, ale nikdy jsem u vás nehrál. Cítím i díky mým kořenům velké historické a kulturní propojení a samozřejmě se nemohu dočkat, až u vás budu hrát. Nevím, co očekávat, ale abych byl upřímný, mám spoustu dobrých referencí od svých známých a přátel. Každopádně si jsem jistý, že jakmile se postavím před publikum, vydám ze sebe to nejlepší!

Dimitri Nakov
Ptali se Adam Cloud & Nikola Parmová v květnu 2013.

foto: archiv

Francouzský DJ a producent Dimitri Nakov se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 14. června na dalším dílu noci Animals v klubu Radost FX!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016