ROZHOVOR

 

Example: "Krteček má u mě své čestné místo..."

Když v únoru Example ve vyprodaném Lucerna Music Baru převedl svou desku Playing In The Shadows do živé podoby, způsobil tím na místě obrovský poprask a asi jen blázen by přísahal na to, že tu byl tenhle mladík naposled... A ejhle! Ani ne po pěti měsících ho tu máme znovu a tentokrát zahraje pod otevřeným nebem královéhradeckého Festivalparku na 18. ročníku Rock for People. O britskou celebritu se však neperou jenom fanoušci, ale také novináři z celého světa musí stát v pěkně dlooouhé frontě a pokud to náhodou vyjde, svým časem pak poměrně šetří a jeho odpovědi jsou velmi úsporné. Nám to vyšlo až napodruhé. Co že jsme měli na srdci a na jazyku? For example: s kým bude spolupracovat na další desce, zda má vůbec čas v tom zápřahu na soukromý život, jak vzpomíná na svůj první koncert u nás a co teď dělá Krteček, odkud bere inspiraci do svých skladeb a jaký stylový záběr připraví pro nové album... Přesto překvapil a sám od sebe se vytasil i s termínem koncertu dalšího. Tak hezké čtení!  

 

V první řadě Elliote velký dík za to, že sis na nás udělal ve svém nabitém programu čas a teď pojďme k první otázce... Upřímně, čekal jsi až takový úspěch, když jsi vydával singl Kickstarts?

Pokud mám být upřímný, tak mě hrozně moc potěšilo, že ho lidi až v takové míře přijali... Cítil jsem, že jsou zřejmě naladěni na stejnou vlnu a bylo to jako určité poděkování za to úsilí a čas, který jsme nad touhle skladbou se Sub Focusem ve studiu strávili...

Example

Každé tvé album je úplně jiné, teď jsi zakotvil u dubstepu... Budeš se tomuto "novému" stylu, který je teď tak populární, i nadále věnovat?

Deska What We Made z roku 2007 byla o hip hopu, druhá Won´t Go Quietly by se dala označit asi jako elektro pop, loňská Playing In The Shadows potěšila ty, které baví dubstep a trance, takže ta další by klidně mohla být věnována posluchačům rockové muziky...

Už jsi stihl spolupracovat s tak talentovanými lidmi, jako jsou Nero, Chase & Status a Laidback Luke, kteří ve svých žánrových škatulkách platí za skutečnou špičku. Jak se chovají ve studiu?

Především musím říct, že mnohem raději spolupracuju s producenty, než s dalšími vokalisty a rappery. A jsem moc rád, když má někdo nad mými vokály, melodiemi a harmoniemi ještě nějakou tu poslední kontrolu. Jsem pak o poznání klidnější...

Example 
A jak to vidíš do budoucna? Prozradíš alespoň nějaká jména těch, kteří ti budou pomáhat s dalším hudebním materiálem?

Už jsem si plácl s lidmi, jako jsou Benga, Tommy Trash, Dillon Francis a Alvin Risk. Podle mého jsou výborní už sami o sobě a teď se těším, co vzejde z naší vzájemné spolupráce. Je to určitě vělká výzva u každého z nich...

Zatím se pořád bavíme o muzice, ale jak vlastně vypadá alespoň v kostce tvůj soukromý život? Máš na něj vůbec v tom momentálním zápřahu s koncertováním čas?

Rád chodím do posilovny, také běhám podél řeky, miluju dobré filmy a dobré jídlo a i to cestování po zajímavých destinacích spojené s koncertováním by bylo fajn... Ale je zatraceně únavné!

 

V tom případě asi nemá ani cenu ptát se, zda se ti lépe koncertuje v domovské Anglii před publikem, které tě už důvěrně zná, nebo raději objevuješ nová území, kam často zavítáš úplně poprvé...

To je pravda. :) Jasně, že raději objevuju nová místa a už teď se nemohu dočkat podzimního turné po Asii... Tenhle kontinent mě totiž neskutečně láká!

Vzpomínáš si vlastně ještě na svůj první koncert u nás? Co v tobě zanechal?

To si pamatuju moc dobře, není to tak dávno, a dokonce i název umím nazpaměť. Lucerna Music Bar, je to tak? Tenhle prostor má fakt podivné uspořádání pro pořádání koncertů, ale ta energie z toho šílejícího davu dole i nahoře, úplně všude kolem mě, ta byla vážně obrovská. Rád na tenhle koncert vzpomínám...

Example 

Příští týden ve středu vystoupíš na Rock for People, na tom samém festivalu jako Skrillex, Prodigy nebo Faith No More... Měl už jsi možnost poznat se s tak slavnými lidmi osobně?

Jasně, Skrillexe moc dobře znám a je to fakt sympaťák! Jinak jsem fanoušek The Prodigy a Faith No More, ale doteď nebyla příležitost, abych si s jednotlivými členy podal ruku... Tak třeba to teď vyjde. :)

A už se k tobě dostala nějaká muzika, která vznikla tady u nás doma?

Bohužel, zatím ne, ale třeba mi na fesťáku někdo věnuje nějaké cédéčko, abych byl v obraze...

Odkud vlastně bereš inspiraci do svých skladeb?

Tu přináší každodenní život sám. Každý den totiž zažiješ něco, co si budeš pamatovat, ovlivňují tě vztahy s tvými kamarády, samozřejmě láska k těm nejbližším, různé párty a večírky. Jednoduše všechno, v čem den co den vyrůstáš...

Example 

Slyšeli jsme, že sis od nás po prvním koncertu odvezl tolik populárního Krtečka... 

Ha ha. To je pravda a pořád má u mě své čestné místo!

V tom případě je možné našim fanouškům teď něco vzkázat...

Dobře, díky za prostor: "Rád bych vám všem poděkoval za tu obrovskou podporu, které se mi od vás dostává, a už teď vám mohu slíbit, že se k vám vrátím v rámci mého březnového turné!"

Ptala se techno.cz crew v červnu 2012.

foto: archiv

Britský Example se znovu představí v České republice a to ve středu 4. července v rámci festivalu Rock for People ve Festivalparku Hradec Králové.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016