ROZHOVOR

 

Petr Brejník: "Z Poldofky bychom rádi udělali multikulturní a alternativní prostor, který Kladno potřebuje!"

V Kladně, které leží jen několik desítek kilometrů od našeho hlavního města, přibyl další multikulturní prostor s příhodným názvem Poldofka, jehož opening party je plánována na tento pátek, 18. května. V souvislosti s otevřením tohoto nového a nevšedního klubu s velkým potenciálem stát se svatostánkem pro místní mladé lidi, jsem vyrazil na rozhovor s jeho majitelem Petrem Brejníkem, se kterým jsem si popovídal o situaci na kulturní scéně v Kladně a okolí, o zajímavé historii prostoru, kde se klub nachází, o jeho koncepci a samozřejmě i o blízké budoucnosti klubu. Hezké čtení!

 
Petře, nacházíme se v Kladně, v němž žije zhruba 75 tisíc obyvatel a vím, že v minulosti v tomto městě už nějaké pokusy o funkční klub, ať už úspěšné, nebo neúspěšné, proběhly. Osobně reflektuji především BPM, za kterým stál v minulosti DJ Vasquez a který funguje v tomto městě poměrně dlouho. Nutno podotknout, že je Kladno, co by kamenem dohodil do Prahy, tudíž spousta lidí může za kulturou vyrazit právě tam. Kdy vlastně vznikl ten nápad začít budovat Poldofku a ukázat místním alternativní muziku a trochu jiný klub, než který zde doposud našli?

Kus života jsem strávil, jako asi velká část mladých lidí, na koncertech, tanečních akcích a zábavách. Rád si užiji večer s přáteli v prostředí, kde hraje dobrý DJ nebo kvalitní kapela a už nějaký čas pracuji jako provozní šéf v kladenské rodinné restauraci U České Lípy, kterou založila má prababička. Když jsem se ve volném čase začal pohybovat po městě a sondovat, kam se v Kladně dá zajít, zjistil jsem, že nabídka moc pestrá není, převažují spíše diskotéky, klubová hudba je v podnicích, které jsou spíše bary. Pořádný klub pro taneční i živou hudbu tady v podstatě chybí. To mě vedlo k nápadu vybudovat v Kladně nový klub, prostor jak pro DJe, živé kapely, tak i pro výstavy, divadlo, performance a tak podobně.

Poldofka

Dalším nesporným plusem byl i fakt, že jsi měl k dispozici prostory v již zmiňované restauraci, která se nachází v samotném centru. Mohl bys mi něco prozradit i o její historii, kterou jsi nám již trochu nastínil?

Restaurace byla postavena v roce 1911, kdy prababička vybudovala rodinnou restauraci předávající se z pokolení na pokolení, tedy výjma totality. (smích) Já jsem v minulosti dělal úplně jinou práci pro zahraniční firmu, která byla zaměřena především na počítače, ale i přesto jsem se podílel na vedení restaurace. Po určité době, kdy jsem sem pravidelně jezdíval, jsem měl pocit, že celý ten komplex s restaurací, zahrádkou a sport barem tak trochu upadá, více jsem se zapojil do provozu restaurace a odhodil kravatu. Začali jsme postupně s rodinou podnik měnit a modernizovat. Loni v únoru nebo březnu jsem si uvědomil, že by Kladno potřebovalo nějaký alternativní prostor a začal jsem zjišťovat možnosti, jak to zrealizovat. Díky tomu, že hudba je srdeční záležitost i pro mého tátu, získal jsem jeho podporu pro celý náročný projekt přebudování podzemních prostor. Podpořil nás také náš hlavní partner Heineken, což nám opravdu dost pomohlo.

Hrál jsem nějaký čas v kapele, pohybuji se i mezi DJs, ale přesto jsem se rozhodl dramaturgii konzultovat ještě s někým jiným, a nakonec se podařilo uzavřít partnerskou programovou dohodu s pražským klubem Chapeau Rouge, který dlouhodobě dělá program napříč žánry ať už kapely nebo DJs. Popravdě si spousta místních lidí klepala na čelo s tím, jestli jsme se nezbláznili... Možná jo, ale já  - a snad i Kladno -  pořádný klub potřebujeme!

Poldofka

Klub je i dobře situován, což je rozhodně další velké plus...

I když máme před sebou léto, pevně věřím, že fungování udržíme, protože disponujeme již zmíněnou venkovní zahrádkou s kapacitou 400 míst a po desáté večerní najdou lidé nejen ze zahrádky útočiště právě tady. Jsme nedaleko zimního stadionu a dalšího sportoviště, kde se taky kumuluje spousta lidí, tudíž když se vrací, jdou kolem nás.

Rekonstrukce klubu koresponduje s jeho jménem Poldofka. Pojďme se pobavit o prostorách samotných a také o názvu, který snad ani lepší pro tento podnik být nemohl...

Přemýšleli jsme nad názvem, který bude vystihovat nejen toto město, a chtěli jsme, aby se i "nekladeňák" dovtípil a vybavil si určitou asociaci ve spojení s tímto jménem. Poldofka tady byla v minulosti pojmem, takže jsme pojali vnitřní prostory klubu více rustikálně v kombinaci kovu a kamene. Další věcí, kterou jsem si vybavil v souvislosti s názvem Poldofka, bylo i kalení, ať už kovu nebo... (smích) Původní prostory klubu fungovaly v minulosti jako ledárna této hospody, kam se koňmi zavážely kostky ledu, strop je tak nad pódiem opravdu vysoko a umožnil takovou úpravu interiéru, kterou v podzemí jen tak neuvidíte...

Poldofka

Jak jsi zmínil, je tady poměrně dost přiznaných, těch původních, prvků stavby, které vhodně dotvářejí celý komplex. Zajímavý je i bar s balkonem, ze kterého můžeš skoro dosáhnout na vystupující na pódiu, pod kterým je samozřejmě ještě parket. Ten nápad respektive nápady byly prvoplánové, nebo přicházely za chodu?

Všechny tyto věci probíhaly za chodu. Samozřejmě projekt jsme měli, ale při rekonstrukci se odkryla spousta detailů, které jsme využili a vhodně zakomponovali do už připravených věcí.

Jaká je hudební koncepce Poldofky?

Z těch prvních večírků, které jsou avizovány v nejbližších měsících, lze pochopit, že se bude jednat o multižánrový prostor. Ty jednosměrně zaměřené jsou po čase ubíjející. Já chci lidem nabídnout jeden den například hip hop nebo příjemný koncert doplněný DJem a druhý den večírek ve stylu house, techno nebo drum´n´bass. I ta jména, která zveme nebo budeme v budoucnosti zvát, jsou lidé, kteří jsou dle našeho soudu v současnosti známými osobnostmi na scéně a vhodně zapadají do celého konceptu. Nerad bych sklouzl k úplné komerci, což by pro mne byla velká prohra. Chci samozřejmě využívat mimo rezidentních DJs i místní a "okresní" naděje... Představíme také zahraniční DJs a kapely, na které se dříve muselo do Prahy. Kostra programu je vlastně postavená na lidech, se kterými plánujeme dlouhodobou spolupráci, ale samozřejmě jsou v plánu i dny, které budou takovými dny "zkušebními". Co se týče rezidentů klubu, tak u hip hopu to jsou zástupci například labelu Ty Nikdy a také jednotlivá vystoupení zástupců BigBossu, na elektrotrash scéně to jsou Kay & Tvzex, kteří v ČR patří asi za hlavní reprezentanty tohoto stylu, a samozřejmě jsou součástí kapely Sunshine, dále Dubsteblog DJs, kteří jsou již legendami dubstepu. U house music, minimalu, techna a dalších podobných odnoží se budeme soustředit na dvě roviny, jimiž jsou mladá jména, která jsou schopná a sledují nejnovější trendy v muzice, s čímž jdou ruku v ruce i jejich kontakty s cizinou. Tudíž očekáváme spolupráci s Beef Records a DJem Schwou, který je polovinou česko-australského projektu Shades Of Gray, ale na druhou stranu jsou to ti klasičtí matadoři typu Bidlo nebo Tráva. Další rovinou je i typ večírku, který by měl nějakým způsobem směřovat ke kořenům akcí, kdy ta párty není jen o kvalitní muzice, kterou zajišťuje opravdu skvělý zvukový aparát, ale vzhledem k dispozicím klubu budou vybrané párty i s dekoracemi, nebudou chybět kostýmy, videoprojekce, LCD televizory, světelná show a performance. To jsou věci, které se dnes moc nedělají, tak bychom s tím chtěli pracovat. Pozapomněl jsem ještě na D´n´B, jelikož místní základna jeho příznivců je poměrně silná, takže tento styl tu bude také pravidelně ke slyšení - začínáme warm-upem na Let It Roll, takže to bude asi docela jízda...

Poldofka

V úvodu jsme naznačili, že Kladno má zhruba 75 tisíc obyvatel, ale vzhledem k blízké poloze ku Praze bude určitě důležité, abyste dali místním o tomto klubu vědět prostřednictvím různých informačních kanálů. Takže jak jste na tom s reklamou?

Samozřejmě se jedná o nákladnou věc, která je ale pro fungování klubu nezbytná. Momentálně máme polepeno několik místních autobusů, probíhá i plakátová reklama a spolupracujeme v několika rovinách s časopisem a webem KladenskýMaják, který kromě reklamy bude šířit i rozhovory a důležité informace. Dále využíváme sociální sítě a internet.

Co dál máte kromě tanečních akcí a koncertů v plánu?

Nad tím jsme také přemýšleli a vlastně před odstartováním daného koncertu nebo párty či ve dnech, na které není plánována akce, by mohly probíhat nejrůznější vernisáže, divadelní představení nebo workshopy. Díky členitosti klubu můžeme vystupovat jako nezávislý prostor pro nezávislou kulturu, kdy i v rámci večírku může probíhat i nějaký doprovodný program. Mimo toho jsou v plánu i afterparty po různých soutěžích v extrémních sportech a dalších podobných aktivitách, takže bychom z Poldofky rádi udělali multikulturní a alternativní prostor, který Kladno potřebuje!

Klub je součástí restauračního komplexu, takže jak to bude s nějakým party menu, na základě kterého budou moci návštěvníci i něco zakousnout?

Na to jsme mysleli samozřejmě také. Návštěvníci nedostanou standardní restaurační menu, ale budou si moci dát jak něco na chuť, tak i něco na hlad. Do jedné hodiny si mohou clubbeři vychutnat například burger z pravého hovězího, které určitě na nějakém vypečeném večírku náležitě ocení.

Poldofka

To zní super, ale zaměřme se na blížící se otvíračku klubu, která proběhne již tento pátek...

Otvíračku plánujeme ve své podstatě na celý měsíc, od data 18.5. Za tu dobu se zde objeví řada zajímavých interpretů, kteří vlastně celý klub otevřou. Takže mezi těmi "kapelními jmény", která mají zásah i do DJ odvětví, patří právě Sunshine, Vladimir 518 v DJ setu, Orion, Mike Traffic, dále Orbith, Pixie nebo Mersi z Děda Mládek Illegal band. 18.5. se mohou především všichni Kladeňáci těšit na místní kapelu Zrní, která je tu známá a zároveň zahrála i na stoleté oslavě restaurace, tudíž to má i historický podtext. Poté začne párty s již zmiňovaným DJem Mersi.

Já bych ti rád poděkoval za fajn rozhovor a na závěr nám řekni webovky, na kterých se mohou lidi dozvědět více informací...

Určitě, www.poldofka.cz a také facebook.

Ptal se subgate v květnu 2012.

foto: archiv

Otevíračka klubu Poldofka se uskuteční už tento pátek 18. května!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016