ROZHOVOR

 

Spiritual SS: "Festival Acidelika je zkrátka šitý undergroundovou jehlou..."

Co uděláte, když vám promotéři stále ne a ne přivézt skutečné hvězdy, o které tady tolik stojíte a které zrovna pro vás září už dlouho velmi jasným světlem? Máte vlastně tři možnosti. Buď budete stále tak usedavě v koutě plakat, či na ně vyrazíte za humna (třeba do Berlína) a nebo... Nebo si je jednoduše přivezete sami, i kdyby to mělo znamenat, že po zbytek roku tu díru v rozpočtu budete splácet ze svého. Přesně tohle mají v plánu Ghandi a Audiot zastupující Spiritual sound system. Takže pokud to z nějakého důvodu letos náhodou nevyjde (přičemž tuhle možnost si oba moc nepřipouští), Acidelika Open Air Festival se tak jako tak bude konat za rok, za dva, za tři a tak dále... Premiéra už je takřka na dohled a o posledním květnovém víkendu kemp Věšín opět ožije! Kdo všechno bude stát na stupínku? Odkdy je 130 BPM rychlost pro šneky? Jakým způsobem se všichni o akci dozví a co všechno je na místě čeká? Kdy můžete Acideliku naladit na Radiu 1? A co děti? Budou si mít kde hrát? Nejen o tom jsem si při západu slunce s oběma mladými pány jednoho středečního dubnového večera na zahrádce klubu Cross pěkně popovídal, a zdá se, že se máte opravdu na co těšit... Tak hezké čtení!

 

Kluci, pojďme si hned na úvod klasicky říci důležitá data ohledně festivalu Acidelika, což v tomhle případě znamená kdy a kde?

Festival Acidelika, pořadaný partičkou známou jako Spiritual sound system, se uskuteční 25. – 27. května letošního roku a tou lokalitou je kemp Věšín, který všichni najdou v Rožmitále pod Třemšínem, což je 80 kilometrů od Prahy, směrem na Příbram. V tom kempu je možnost ubytování, stanování a parkování, přičemž jsou k dispozici chatky, takže bude mít každý opravdový komfort a co se týče muziky, tak plánujeme jedno velké šapitó s kapacitou přibližně 300 lidí, které nám zapůjčí Mayapur sound system.

Audiot + Ghandi + Myclick

Tím pádem se bude hrát i na "majapuřím" aparátu...

Přesně tak. Technickou podporu nám také zajišťuje Martin z bratrsky spřízněného sound systemu Mayapur, takže tam bude zvuk Noise Control Audio s výkonem zhruba 20 kW.

Pro posluchače Radia 1 už není název Acidelika vůbec neznámý - jedná se o stejnojmenný pořad, který na téhle frekvenci vysíláte nějaký ten pátek. Kdy mohou posluchači vaši show naladit a jak dlouho už se tomu vlastně věnujete?

Vysíláme už od roku 2008 a to ve čtvrtek jednou za 14 dnů od jedenácti večer do půlnoci na střídačku s pořadem Bass Trap. Hrajeme v něm různé odnože rovných beatů od house music až po techno, je to mixovaná hodinka přímo ze studia, zveřejníme vždy tracklist toho, co během ní zaznělo a když je náhodou nějaká dobrá párty na dohled, tak ji v průběhu toho setu zmíníme.

Ten název Acidelika by napovídal, že se primárně bude hrát acid, kterému se u nás příliš nepřeje, ačkoliv jsou teď všechny ty acidové mašinky po tolika letech zase v kurzu... Co přesně se tedy na Acidelice během toho víkendu bude hrát?

V tomhle případě je ten název trošku zavádějící, my samozřejmě máme acid rádi a vyrůstali jsme na něm, ale tohle rozhodně nebude jedna velká acidová párty pod širým nebem. My nechceme v žádném případě škatulkovat, jisté je, že půjde o rovné beaty pomalejšího tempa, tím myslíme tak 130 BPM...

Audiot + Ghandi

...počkejte, omlouvám se, že vás přerušuju, ale 130 BPM je pro vás pomalé?

Jasně, může to znít divně, ale přeci jen jsme z té free techno scény zvyklí na to, že "rychle" tam znamená 200 BPM, takže to máme trochu zkreslenější. Každopádně zpátky k tvé otázce – plánujeme, že se tam bude hrát převážně house, tech house, techno, acid techno a minimal...

Pojďme ke jménům. Většinou se vždy řeší headliner, takže máte také nějakého, nebo je tam snad headlinerem úplně každý, kdo na Acidelice zahraje? :)

To samozřejmě, ale přeci jen tam jedno jméno trochu vyčnívá a tím je Neil Landstrumm, což je veterán z Edinburghu, který se na techno scéně pohybuje už strašně dlouho. Lidi už jeho umění u nás poznali díky Cosmic Tripu v roce 2006, my si ho jezdíme poslechnout do Berlína a jeho desky sbíráme už strašně dlouho... Takže Neil bude hrát v pátek, stejně jako Rob Pearson, který se u nás poprvé představí live a v sobotu přijede talentovaný a nadějný Luke´s Anger. Tyhle tři headlinery zahraniční pak doplní český projekt Insect Elektrika, který bude hrát live, a samozřejmě sound systemy Spiritual a Mayapur a domácí hráči jako ANS, Abu, Stanzim, Yukimura a další. Malým překvapením bude i drum show afrického perkusionisty Papise Nyasse.

Moment, ale tahle čtyřka nehraje zrovna moc "rovně" a jak jsem pochopil, vy tam o "lomítka" příliš nestojíte...

Kluci nám právě slíbili, že rovně zahrají a třeba dubstepu nebo downtempu se přes den určitě nebráníme a všechno závisí na tom, jaká se přímo na místě v ten okamžik vytvoří nálada. Určitě nechceme nikomu určovat, co má hrát, to by ten člověk díky svým zkušenostem měl vycítit sám... Když budou chtít lidi pařit, tak se samozřejmě nebude hrát odpočinková hudba.

Ghandi + Myclick

Takže se bude jednat o akci, kde pojede muzika 48 hodin v kuse...

Přesně tak, v pátek se zapne, v neděli se vypne...

Za kolik peněz se dá tolik muziky v inkriminované datum pořídit?

Vstupné na oba dva dny bude 300 Kč na místě a 230 Kč v předprodeji...

Tak to je tedy hodně lidová a spíš symbolická cena. Ten předprodej vám bude dělat kdo?

Předprodej si budeme dělat sami a to tak, že zveřejníme festivalové telefonní číslo, na němž si každý bude moci s předstihem tyhle zvýhodněné lístky pořídit.

Jak je to s cenou za ubytování a jaká kapacita je k dispozici?

V kempu Věšín je 32 chatek, všechny mají 4 místa na spaní a za pronájem každé chce majitel kempu 600 Kč za noc. To je tedy 150 Kč na jednoho a za parkování tam každý zaplatí stovku na celý víkend. A pokud by někdo chtěl ušetřit za chatku, pak si samozřejmě za 50 Kč může rozbalit svůj vlastní stan...

Audiot + Ghandi

Zvuk už jsme zmínili, ale jak to bude s vizuální složkou, což je také podstatná věc každé akce?

Vizualizaci má pod palcem VJ z našeho sound systemu, který si říká IT, a on si k sobě přizve ostatní VJe, kteří mu tím zaměřením sednou a mohli by tuhle akci svým uměním obohatit...

Jakým způsobem jste se dostali k headlinerům, které jste si na ten první ročník pozvali? Za vším hledej osobní kontakty, takže si s nimi třeba píšete?

Přesně tak. Jezdíme na ně ven, tam jsme si s nimi podali ruce, prohodili pár slov a oni si nás pamatovali. Takže pak už jsme si s nimi jen psali o tom, co máme v plánu, ladili termín, oni té akci byli příznivě nakloněni a tak jsme si nakonec plácli. Navíc, když se to v květnu povede, můžeme jejich návštěvu zopakovat v zimě v rámci nějaké menší klubovky... Třeba v listopadu jsme zrovna tady v Crossu měli svou historicky první párty Acidelika, na které se mimo jiné objevil výborný berlínský producent Mark Hawkins a byla to skvělá akce. Možná je třeba zmínit, že my do toho jdeme s tím, že budeme tenhle open-air dělat každý rok a to i přesto, když se to letos náhodou nepovede a budeme ten rozpočet muset splácet celý rok ze svého...

Spiritual SS

Prostě fanoušci kvalitní muziky, co si chtějí dělat radost, protože ty jejich hvězdy jim nikdo nikdy nepřiveze...

Dá se to tak říct, ale to je jen takový katastrofický scénář... Pořád věříme tomu, že lidi dorazí. Pomůže nám velká podpora Radia 1, ale i třeba fakt, že se bude jednat o první letošní open-air a lidi už budou nedočkaví. :) Myslíme si, že se nemáme čeho bát, navíc je v nás spousta elánu, chuti a motivace tohle dělat i do budoucna. Jednoduše tím žijeme. Taky už máme kolem sebe lidi, kteří na nás pravidelně chodí, ať hrajeme, kde hrajeme, a na ty taky spoléháme... A v neposlední řadě nám hraje do karet i to, že ti hlavní hosté jsou úplně normální, jsou svolní ke spaní v chatkách, takže ti odpadá placení za jejich převoz do hotelu v Příbrami. Chtějí si to prostě užít spolu s námi od začátku do konce.

Jak se lidi k podrobnějším informacím o tomhle kvapem se blížícím festivalu dostanou a jak je budete informovat o novinkách? Klasicky Facebook?

Těmi komunikačními kanály jsou: naše weby www.acidelika.cz, www.spiritualweb.cz, Facebook, NYX, dále skrze spoty a tvorbu účinkujících pouštěnou na Radiu 1, tam jsme pozváni i do pořadu BassTrap, veškeré info samozřejmě shrneme i u nás v Acidelice, vstříc nám vyšli i tady na Radiu 23 v Crossu, tiskneme letáky a plakáty, do té doby se budou konat i nějaké párty, na kterých budeme hrát a zároveň dělat téhle akci promo. Takže těch možností, jak dát o sobě vědět, je naštěstí spousta a všechno nasvědčuje tomu, že by se to mohlo povést i bez sponzora – je to zkrátka šité undergroundovou jehlou. :)

Teď mě tak napadá, že spousta lidí z vaší cílovky, kteří také začali s akcemi už na začátku 90. let, má po těch aktivních dvaceti letech v klubech dneska své potomky a často zmiňují, že by strašně rádi jeli, ale musí se starat o děti. Budou tam mít třeba maminy s dětmi nějaký dětský koutek, jako tomu bývá v zahraničí?

To je dobrá otázka. My už jsme se s tohle "výmluvou" také několikrát setkali, také jsme se tím začali zabývat a i na tuhle variantu jsme připraveni. Dětský koutek bude na druhé straně areálu ve velkém vojenském stanu, aby děti nebyly vystaveny všemu tomu hluku a v něm naše dvě kamarádky, které jezdí s mobilním dětským koutkem po undergroundových festivalech a nebude tedy problém jim děti svěřit do opatrování, protože k nim mají fakt pozitivní vztah a dlouholeté zkušenosti za sebou. Holky tam plánují promítání pohádek, malování a vymyslí i nějaké zajímavé hry...

Máte v plánu i takový ten klasický doprovodný program, jako je grilování nějakých specialit, rožnění prasat a tak?

Ne, tak to určitě ne... V areálu je totiž výborná restaurace s dobrým cenovým rozpětím, v jídelníčku by si měl vybrat úplně každý a otevřeno je od osmi od rána do devíti do večera, což je vážně paráda a plně dostačující. Navíc plánujeme ve spojení s kluky z Mejdanyzm koktejlovej bar a vhod by mohla přijít i čajovna.

Mohli byste pro čtenáře alespoň v krátkosti představit Spiritual sound system?

Jasně, rádi. Ghandi, Audiot, Redcliff, Sepap, IT, Pepák Přespolní, Krocan - to je ve zkratce takový to tvrdý jádro...

Ghandi + Audiot

Možná bychom teď na úplný závěr mohli shrnout, proč by lidi vlastně měli na tuhle akci dorazit...

Je to jednoduché – pokud chtějí zažít trochu něco jiného, než na co byli doteď zvyklí, a pak samozřejmě kvůli jménům, která jim přivezeme, pokud jim tedy něco říkají a že by říkat měla! :) A pokud neříkají, pak si každý může ukázky tvorby a sety všech vystupujících najít někde na internetu. Navíc spojení téhle parádní hudby spolu s pozitivní energií a tím úžasným prostředím Věšína je naprosto dokonalá kombinace! Doprovodným programem pak bude UV show žonglérů, což je vážně zážitek, který stojí za to vidět, a nebudou chybět ani UV dekorace, aby to získalo ten správný psychedelický nádech...

Ptal se myclick v dubnu 2012.

foto: gusman + archiv

Historicky první Acidelika Open Air Festival se koná 25. - 27. 5. v kempu Věšín, nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016