ROZHOVOR

 

Coldcut: "Zůstat na hraně a být zapálený!"

Londýnské vydavatelství Ninja Tune letos slaví dvacáté narozeniny. Svíčku na dortu budou moct právě dnes sfouknout i Pražáci. V Akropoli vystoupí DJ Food a Grasscut. O historii i budoucnosti labelu jsme si v MeetFactory povídali s jeho zakladatelem a polovinou dua Coldcut Mattem Blackem.

 

 

Matte, jaký je vlastně ten nejdůležitější mezník v historii Ninja Tune?

To hlavní je, že jsme letos oslavili dvacet roků od založení labelu. Konkrétně tedy množství velkých parties po celém světě. Ta v Londýně ale byla nejlepší.

Dá se v rychlosti popsat celý vývoj labelu?

Když se dívám dozadu, bylo to někdy těžko pochopitelné. Měli jsme tolik různorodých projektů, tolik odlišných názorů v hudbě. A všechno jsme to během těch dvaceti let úspěšně přežili. Proto jsem teď šťastný.

Jaký je recept na to, aby i po dvaceti letech byla vaše hudba čerstvá a sbírala nové posluchače?

Zkoušíme dávat věci dohromady, protože všechny hudební žánry spolu souvisí. To je důvod, že jsme stále tady, a budeme třeba i dalších patnáct let. Stále si to užívám a jsem pyšný.

Tohle stačí k tomu mít tak úspěšné vydavatelství?

Jsem do hudby zapálený a používám ji jako vyjádření toho, co cítím. Nezajímám se o peníze, nechci mít velké auto a dům. Jediné, co chci, je zůstat stát na hraně a být zapálený do věcí, které dělám. Zkrátka mít stejný sen, jako v mládí, kdy jsem si chtěl vydavatelství založit. Moje vášeň je hnací motor.

Speciálně tvůj projekt Coldcut je hodně aktivistický, co se týče ekologie. Co všechno může hudba změnit?

Změny probíhají stále, vývoj se nedá zastavit. Nejsem evangelista životního prostředí, jen člověk, který věří tomu, co dělá.

Zůstaneme u tvého projektu. Desku Sound Mirrors jste vydali v roce 2005, od té doby ticho. Jak to vypadá s novým albem?

Je v produkci, ale jde to strašně pomalu. I kvůli tomu, že teď jezdím po Evropě jako DJ s ekologickým projektem Energy Union a musím se starat o chod Ninja Tune. Letos to bylo kvůli oslavám ještě náročnější.

 

foto: mamba mamba@techno.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016