ROZHOVOR

 

Tvyks: "Scéna se posunula dál a mladší publikum zajímají jiné styly..."

"Tvyks poprvé v Prdeli!" Klidně takhle by mohl znít titulek nějakého hudebního bulváru... My jsme však seriózní médium a kromě toho, že 3.12. zahraje tento DJ ve stejnojmenném pražském klubu v rámci párty Confusion, jsme se v příjemném povídání dozvěděli i další podrobnosti z jeho bohatého života. Prozradil nám, kdy mu vyjde další singl a jak se jmenuje, zavzpomínal na úplné začátky i proč u nás už tolik nefrčí house a techno, co mu momentálně dělá radost i jaká je aktuální situace v Německu, kde má kromě jiného i rozjetou klubovku Get Wavey. A proč právě Confusion? I v tomhle má jasno - tak hezké čtení!

 

Ondřeji, na pražské scéně už jsi hodně známý, ale jak je tomu v Německu? Víme, že hodně času teď trávíš tam. Můžeš nám, normálním českým clubberům, vysvětlit proč jsi nezůstal spíše tady v Čechách?

Já jsem jezdil do Berlína poměrně často, pak jsem dostal několik nabídek na vlastní rezidentní hraní a tak bylo tak nějak rozhodnuto za mě. :) Navíc Berlín je v podstatě hlavním městem klubové scény a být u toho, je velice inspirativní. Do Čech je to jen malý kousek, takže volba byla jasná. Od letošního června navíc pořádáme v Magnetu společně s Finckobotem a Mike Geniusem pravidelné středeční akce Get Wavey. Myslím, že díky výběru hostů je o naší akci celkem slyšet a to nejen v Německu. Za necelý půlrok se u nás vystřídala řada žhavých jmen z celého světa. Aktuální třešničkou na dortu bylo společné vystoupení s Digitalism na křtu jejich posledního singlu "Blitz" před 14 dny v berlínském Ritter Butzke.

Tvyks

Co se týče tvé minulosti, mohl bys nám jenom velmi stručně napsat něco o sobě, třeba pro ty, kdo tě snad ještě neznají? Zajímají nás hlavně zlomové body a tvoje největší úspěchy a posuny...

Jaj, to nemám v biografii?! Muzikou žiju odmalička, jako DJ jsem začal hrát na jaře roku 1993, kdy byla česká taneční scéna stále v plenkách. Mezi zásadní zlomy určitě patří působení v TV pořadech Puls a Paskvil, rozhlasové pořady French Connection a Vibrator na Radiu 1, spolupráce s EastBase, Hakanem Lidbo a náš společný singl na britském labelu Paperecordings, vystoupení a produkce pro Daru Rollins, dále rezidentní noci French Connection, Robodisco, Plastique, Vibrator (Praha) a Get Wavey plus Kiss Me, I'm Electric (Berlín) a četná vystoupení po Evropě: Londýn, Paříž, Berlín, Amsterdam, Stockholm, Bristol, Řím, Vídeň, Budapešť, Varšava, Kyjev, Nottingham, Antverpy, Zurich atd. Více o mě určitě na mém vlastním webu.

Víme o tom, že 3. prosince budeš historicky poprvé hrát v klubu Prdel. Ta noc je hudebně laděna do tech-elektra-progressive house music. Jak psali pořadatelé Lazy&Doctor, bude to "undergroud house" takže rozhodně nic komerčního... :) Jde tvůj styl také tímto směrem, nebo jak bys vlastně svou hudbu charakterizoval?

Momentálně mě asi nejvíc baví UK funky, future garage, tropical a jemnější odnož dubstepu. Vše se dá shrnout do termínu Global Bass. Ale můj repertoár je značně flexibilní, takže uvidíme, zda to sedne, jak ten hrnec na prdel. :)

Tvyks

Jaké jsou tvoje další akce, které plánuješ do budoucna a chtěl by ses o nich tady zmínit? Také nás zajímají tvoji partneři či sponzoři, kteří tě podporují. Máš nějaké spřízněné značky?

Už 6. prosince vychází u labelu Meanbucket můj singl "From Prague To Berlin" a velkou zásluhu na něm má i vynikající rapper C.Monts. Rozhodně bych zmínil i Vibrator, náš hudební pořad z Radia 1, který se na jaře dostal i do klubu Roxy, kde má každé tři měsíce svůj vlastní večírek. Ten příští je už 11. prosince a své evropské turné na něm zakončí Drop The Lime. S DJ Tucem pořádáme více klubovější noc Muffin, Muffin! v pražské MeetFactory, kde představujeme žhavá jména z cizozemska. A jak už jsem zmínil v úvodu, v Berlíně mám pravidelnou středeční klubovku Get Wavey. A s tou spřízněnou značkou? Ta moje si říká Adidas! 

V poslední době nám připadá, že je mezi námi čím dál míň clubberů. Tak nějak, že house scéna vymírá ve stínu hip hopu, naše festivaly jsou poloprázdné... Co si o tom myslíš ty? Jaká je situace v Německu?

To jsem si nějak nevšiml... Spíš se scéna posunula dál a mladší publikum zajímají jiné styly, než klasický house nebo techno. Řekl bych, že v Čechách se čím dál víc prosazuje dubstep, grime nebo UK funky. Lidi, co chodívají na hip hop, si rádi dají tuhle taneční odnož, která je jim prostě blízká. V Berlíně stále dominuje minimal techno nebo ty klasické "banger věci" ála Boys Noize. Ale třeba díky Modeselektor mohli na jejich listopadové tour návštěvníci ochutnat, zač je UK funky a dubstepu loket a musím říct, že v Berlíně to fungovalo znamenitě hlavně díky projektu Ramadanman!

Tvyks

Jak už jsem zmínil, 3.12. hraješ v klubu Prdel. Klub má bohatou historii. Kapacita je zhruba 300 lidí, takže takové menší místo. Jak se na tu akci těšíš a co speciálního si chceš připravit?

Mám rád menší kluby, dá se v nich hrát víc intimně a vážně mě zajímá, jak tam bude fungovat můj současný zvuk... 

Nějaké poslední slovo pro čtenáře Techno.cz, které je může přesvědčit, aby dorazili právě na Confusion?

Pokud opravdu chtějí zažít tu pravou Confusion a to doslova, at se rozhodně staví!

foto: Vendula Knopová, Jan Khur a Hana K.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016