RECENZE

 

Komiksová recenze: Preacher 9: Alamo

Končíme, zavíráme krám. Ani brutální road western zaplněný popkulturně-náboženským obsahem netrvá věčně, takže se nyní odehraje závěrečné zúčtování a následně bude nabízeno jen opáčko ze záznamu. Poslední výbuchy násilí, poslední polibky, poslední legrácky. Kazatel se dočkal rozhřešení.

 

 

Kdo si prošel cestu skrze osm svazků komiksové série Preacher, zajisté nepotřebuje být jakkoliv přesvědčován k pořízení posledního dílu. Epické putování se někdy musí dočkat konce, a osm sešitů pod souborným názvem Alamo je tím závěrečným vyprávěním o reverendu Jesse Custerovi, drsné kočce Tulip, prohnaném Cassidym, Herr Starrovi, dobráckém Prdelmanovi a dalších charakterech, jejichž osudy se u nás začaly objevovat od roku 2004. Přestože šlo o dlouholetou zkušenost s nadpřirozenými a mytologickými prvky, mezi nimiž nechyběli andělé, Bůh, upíři či konspirační teorie inspirované Ilumináty, s jejich pomocí se dumalo nad typicky lidskými tématy jako přátelství, láska nebo čest.

Nyní scenárista Garth Ennis poskytuje k rozehraným příběhovým liniím a nezodpovězeným otázkám finální informace. Naprostou většinu motivů přitom uspokojivě uzavírá. Dozvíme se, zda Featherstonová vyjádří svůj obdiv k Herr Starrovi, co se nakonec přihodí huhlavému ňoumovi, který si nepodařenou sebevraždou zdeformoval obličej, jak skončí zvrhlá organizace Grálu i co se skrývá pod Cassidyho brýlemi. Hlavní charaktery ke klimaxu, který se stylově odehraje na slavné texaské pevnosti, směřují zcela cíleně. Herr Starr se kupříkladu pro konečné vyvrcholení rozhodl, protože už sám není vyvrcholení v sexuálním smyslu schopen. Během minulého kočkování přišel o genitálie.

 

 

Alamo přitom působí jako veskrze civilní část, když si člověk zpětně uvědomí, jaké perverzní činy se již v Preacherovi vykonávaly. Tentokrát se neodehraje nic třeskutě brutálního, co by překonávalo předchozí výstřednosti. Čtenářská očekávání jsou tedy významně podrývána, jelikož po shozených atomovkách, nohách snědených lidojedy a rozličných sexuálních úchylkách muselo být zákonitě predikováno všelicos.

Vygradovány jsou především vztahy hlavních postav, a to v rámci žánrů, ke kterým celou dobu více či méně směřovaly. Naivní trouba Prdelman zažije pohádku se šťastným koncem včetně kýčovitého květinového rámování, Cassidy s Jessem si vyříkají všechny křivdy řádně maskulinním způsobem, seriózní vztah Jesseho a Tulip projde významnou krizí, Svatý zabiják přesune své akční běsnění na místo, které by mělo být nedotknutelné. A co se Starra týče, nedobrovolně zaujme roli nejkomičtější osoby, když si z něj začne dělat infantilní prču i jeho podřízený. Nejvíce přeci pobaví neštěstí někoho jiného.

Ennis ve výsledku překvapuje hlavně tím, že se již nesnaží ohromovat a drží se základního úkolu - dát čtenářům odpovědi. V opětovně čisté a na detaily úsporné kresbě Steva Dillona, kterému stačí pár linek v obličejích k znázornění rozsáhlé škály emocí, se uzavírá jedna slavná komiksová série. Rozloučení je to bohaté na upřímné vylévání srdcí i dětinské srandičky. A i těch kulek je tu nakonec dost. Všechno je, jak má být.

Preacher 9: Alamo
Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon
Překlad: Štěpán Kopřiva
Nakladatelství: BBart
Počet stran: 232
Cena: 599,- Kč
Info: www.bbart.cz

Martin Čuřík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016