PARTYINFO

 

SYLVAIN CHAUVEAU & ENSEMBLE 0 + ANDERT TYSMA

Datum konání:
27.03.2024 - středa
Místo konání:
Praha - Gabriel Loci
Live:
Sylvain Chauveau & Ensemble 0 + Andert Tysma
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

vstup: předprodej: GoOut.net

 
 
Král minimalismu Sylvain Chauveau v klášteře sv. Gabriela

Se svým projektem ensemble 0 přijíždí na Spectaculare festival francouzský ambientní skladatel Sylvain Chauveau, jeden z nejvýznamnějších současných představitelů "tiché" hudby. V tělese, které reprezentují hudebníci z celého světa, se zabývá podobami minimalismu hraného na akustické nástroje. Speciální večer v eklektickém prostoru Rajské Zahrady v Gabriel Loci se představí také nizozemský skladatel a producent Andert Tysma, který 27. března pozve posluchače ambientu na introspektivní hudební zážitek, který v obou případech doplní site-specific vizuály.

 

Bodem nula pro ensemble 0 byl rok 2004, kdy se čtveřice přátel v čele se Sylvainem Chauveaum rozhodla sestavit těleso, které by bylo věnované současné akustické hudbě. Tehdy se také zrodila představa proměnlivé a geometricky neustálené sestavy, původní členové byli z Francie, Katalánska a Belgie, v následujících letech ale Ensemble 0 prošlo několik desítek spřátelených hudebníků z celého světa. Vydali zatím deset alb na značkách jako flau nebo Crammed Disc. "Je to hudba, která je okamžitě atraktivní a zároveň trvale nepolapitelná," napsal o jejich nahrávkách časopis The Wire.

Spectaculare


Repertoár ensemble 0 se točí kolem nejrůznějších podob minimalismu. Symbolicky zahájili svoji kariéru největší žánrovou klasikou – slavnou "němou" skladbou Johna Cage 4'33", kterou na debutové desce z roku 2006 vydali hned v pěti verzích. Za dobu své existence hrál ensemble 0 třeba skladby od Moondoga, Julia Eastmana, Arthura Russella nebo George Ligetiho. Do Prahy ale přijíždí s vlastní kompozicí "jojoni", kterou napsalo trio Sylvain Chauveau, Stéphane Garin a Joël Mérah, a na desce vyšla v létě 2023. Ve stejné sestavě dorazí ensemble 0 i do sálu Rajská zahrada v smíchovském prostoru Gabriel Loci, kde zahrají akustický koncert.

Spectaculare

Součástí prezentace projektu je i propagace ekologicky udržitelného způsobu života – na své koncerty Ensemble 0 cestují výhradně na kole nebo vlakem a vyžadují vegetariánský catering z lokálních surovin. I fanoušky žádají, aby na koncerty cestovali ekologickými způsoby dopravy. Nula se tady vrací i jako symbol obnovy rovného vztahu člověka a přírody. První pražský koncert ensemble 0 doprovodí nizozemský skladatel a producent Andert Tysma, který je usazený střídavě v Berlíně a Amsterdamu. Studoval jazz, ale osvědčené postupy a tradiční nástroje nemá problém míchat se současnou elektronikou. Jeho hudba se vyznačuje výrazným citem pro melodii a snahou vytvořit vtahující a introspektivní posluchačský zážitek. Jeho debutové album "Children Of Trinoom" vydal na podzim 2022 britský label Apollo a Tysma na něm v abstraktním, neoklasickém stylu zachycuje svoje vzpomínky na dětství.

Spectaculare


Tysma v minulosti objel svět s kapelami všech možných žánrů, jeho basa nebo klavír jsou slyšet na spoustě nahrávek a má za sebou také několik velmi originálních remixů. Vždy ale směřoval k vlastním kompozicím. "Dlouho mi trvalo, než jsem se zbavil strachu ze zodpovědnosti za svoji vlastní hudbu," říká v rozhovoru, nicméně "Children Of Trinoom" zní suverénně a je na něm slyšet i jeho láska k blues nebo country. Což moc často u ambientních deskách říct nemůžeme. 27. března ho uslyšíme spolu s ensemble 0 na koncertě konaném v Gabriel Loci v rámci Spectaculare_11.

FB event


foto: Sylvain Aubert, Guillaume Fauveau a archiv

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016