CLANEK

 

Domácí projekt Semtam dnes vydal nové album

Pražský elektronický producent Semtam vznikl v roce 2000 v Praze a pomalými krůčky si osvojoval produkci v digitálním prostředí. Prvních úspěchů dosáhl s deskou "Optimists by Choice", které výrazně dominoval hlas zimbabwského zpěváka Mannexe Motsiho. Ta si odnesla nominaci na žánrového Anděla v kategorii Reggae/Ska v roce 2013. Mimochodem jediná dlouhohrající Česko-Zimbabwská deska, jejím precedentem bylo i úspěšné vystoupení na festivalu Harare International Festival of Arts (HIFA) v roce 2011 v Zimbabwe.

 

Semtam je zejména studiový projekt, od roku 2009 se přidala občasná živá vystoupení, která ho již zavedla od Irska, Berlína po Rumunsko, a samozřejmě Zimbabwe... Jako producent je Semtam takový, jako napovídá název desky, která mírně oslavuje 20 let existence projektu: "Slowly Forward". Pomalu vpřed se táhla většina zde přítomných skladeb a některé mají datum vzniku prvních složek i v roce 2004. Polovina z těch skladeb ovšem dostala v jarní izolaci čerstvý letošní kabát a nový zvuk. Hlavním spojovatelem většiny skladeb je zpěvačka Klára Nemravová, která pod jménem C-Lara spolupracuje jako dobrý přítel se Semtamem již od druhého alba "Star ing" a album je také velkým poděkováním Kláře za všechny ty krásné společné písně.




Skladby "Rage against the Timemachine" a "Believe it or Not" zněly ve svých předchozích podobách již éterem pražského Radia 1 někdy kolem roku 2009. Některé naopak, často i mnoho let po svém nahrání, jdou na světlo světa poprvé. Mezi hosty se dále objevuje Jindřich Krippner aka saxofonista a klarinetista Jin, stálý člen živé sestavy Semtam. Harfa Australana a elfa Leifa Larkina pak dala základ úvodní skladbě. Nezaměnitelná trubka Toma Levecchiy (dnes již jako Tommy Tangie) dala vzniknout skladbě "Slowly Forward Love Affair", která ke konci symbolicky utahuje tkaničku desky na roku 2020 (#202020), neboť její textová podoba vzniká za prvního Covid lockdownu a je určena pro nás, pro všechny bytosti z této planety, která se zdá najednou extrémně malá a plná neduhů, ale také s velkým srdcem a ohromně přítulná, když se o ní postaráte.

Za projektem Semtam stojí Kryštof Koenigsmark, od roku 1995 DJ českého Radia 1, kdysi spoluzakladatel kapely Timudej 1996-99, Ex-Life of the Wooden Toys - později X-Life (cca 1999-2000). Také v trojici se Slovenkami Lucií a Alexandrou v postdubstepovém projektu 1LFF od 2011-?). Občasný účastník improvizačního kolektivu Curry Collective a kdysi jako beatmaker v souboji muzikální improvizace Frivol Impromat. Vizuální stránku obalu a video k písni "Closer to close" má na svědomí VJ Vidina z pražského kolektivu FotonX.

www.semtam.eu
www.facebook.com/semtam.eu

Celá deska již teď k poslechu zde:

https://semtam.hearnow.com
https://open.spotify.com/artist/6lzsuYPFGu2OVtpnx1r7Fg

Oficiálně vychází na všech distribučních kanálech 11/11/2020.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016