CLANEK

 

Veneer mají venku vinyl "Recovery"

Když na sklonku roku 2018 Veneer svým singlem "Spheres" avizovali vydání kolekce nových skladeb, první od debutového alba "Light" (EMI Escape), nepředpokládali jsme, že se čekání natáhne o více než rok, kvůli pauze způsobené zdravotními komplikacemi v kapele. Všechny okolnosti však konečně do sebe příznivě zapadly a EP "Recovery" konečně vyšlo 15.4. 2020 na speciálním vinylovém 12" a digitálně na značkách Deadred / Starcastic.

 

Název "Recovery" odráží i fakt, že Veneer jsou ve skvělé kondici a nebojí se tak vyjít i mimo svou komfotní zónu pomalých, snových nálad. Důkazem je skladba "Shoot The Pride", kterou kapela uvolnila ještě před vydáním EP. Hlas zpěvačky Habbiel překvapí rozsahem i barevností, stejně jako aranžmá skladby, ve které je znát snaha o větší rozmanitost zvukového obalu.

Veneer

EP "Recovery" bylo nahráno v domácím studiu kapely v Trnavě, o produkci a mix se postaral Pavol Hubinák. Finální zvuk dal nahrávce ve svém masteringovém studiu Dan Václavek. Artwork obalu je dílem výtvarnice Lucie Tallové a autorem výsledného designu obalu je všestranný Vlado Ďurajka (Autumnist). EP vyšlo 20.4. 2020 na Deadred / Starcastic na mramorovém vinylu a digitálně ke stažení ze stránek obou vydavatelství a zároveň na všech známých streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music a dalších). Vydání titulu z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umenia.

Veneer

Kapelu Veneer původně založili dva kamarádi Pavol Hubinák a Daniel Bihány a později je doplnila zpěvačka Simona Danielová, která kapele vymyslela název. Své debutové album "Light", vydané v roce 2003 na značce Escape, která patřila pod českou pobočku koncernu EMI, produkovali Milan Cais a Dušan Neuwerth (oba Tata Bojs). Z alba se do rádií dostaly singly "Snobbish Heart", "I Learned to Fly", nebo slovensky zpívaná "Celý svet si ty". Kromě původní tvorby se kapela věnovala remixování pro známá jména jako Jana Kirschner, Dan Bárta, Hex, Tata Bojs, Ecstasy of St. Theresa nebo Lenny Kravitz. Úspěšně rozběhnutý start přibrzdily rodičovské povinnosti členů kapely a změna na postu zpěvačky. Útlum činnosti Veneer vyplnil Pavol Hubinák spoluprací s kapelou Ospalý pohyb, se kterou vydal dvě alba ("Ö" a "Úzkosť a rozpad") a EP ("Ü"). V roce 2017 prišla do kapely zpěvačka Habbiel (Modré hory, Fat Kit) a po několika koncertech vydali na značkách Deadred / Starcastic singl "Spheres", který předznamenal nové EP "Recovery".


EP Recovery:

https://deadred.sk/releases/veneer-recovery
https://veneer.fanlink.to/rcvr
https://veneer-sk.bandcamp.com/album/recovery

Limitovaný vinyl Recovery:

http://obchod.starcastic.cz/product.php?code=STC-8801

Veneer:

https://veneer-sk.bandcamp.com
https://www.instagram.com/veneer_sk

Vydavatelství:

https://deadred.sk
http://starcasticrecords.cz

foto: Michal Michalík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016