CLANEK

 

Machinarium oslaví své 10. výročí remixovým albem

Oblíbená počítačová hra Machinarium od českého studia Amanita Design letos oslaví své 10. narozeniny exkluzivním remixovým albem. Na "Machinarium Remixed" se objeví 7 skladeb od 7 různých projektů, v čele s legendou britské taneční scény, bratrskou dvojicí Orbital, jejichž remix skladby "The Glasshouse with Butterfly" právě přichází na streamovací platformy jako pilotní singl. Deska vychází ve spolupráci s Minority Records na vinylu a digitálních platformách 16. října. Tomáš Dvořák alias Floex při této příležitosti chystá i unikátní koncertní vystoupení.

 
S měsíčním předstihem si na streamovacích platformách můžete poslechnout původně ambientní skladbu "The Glasshouse with Butterfly" v tanečním aranžmá od britské elektronické dvojice Orbital. Také Orbital letos slaví kulatiny a k jejich 30. výročí "na oplátku" zremixoval jednu z jejich skladeb právě Floex, jehož soundtrack pro Machinarium si před lety oblíbil zejména mladší z bratrů Hartnollů, Paul. Floexův remix by měl vyjít po boku předělávek od Jona Hopkinse či Davida Holmese v příštím roce.

"Machinarium jsem hrál krátce poté, co původně vyšlo, a rychle se z něj stala jedna z mých nejoblíbenějších her s mým vůbec nejoblíbenějším soundtrackem. Vlastně jde o jedno z mých nejoblíbenějších alb za posledních 10 let," říká Paul Hartnoll, který českého hudebníka Floexe na základě této nahrávky tehdy okamžitě kontaktoval. "Když se mě Tomáš zeptal, zda by Orbital chtěli být součástí tohoto projektu, vůbec jsem neváhal, a už v ten moment jsem věděl, kterou skladbu zremixujeme, a jak. Udělalo mi ohromnou radost, že jsme si mohli vybrat "The Glasshouse with Butterfly". Užili jsme si s tímhle remixem spoustu zábavy, a navíc nám Tomáš na oplátku zremixoval jednu z našich skladeb. A nezklamal – vzešel z toho jeden z nejlepších remixů, co pro nás kdy kdo vytvořil. Byla to skvělá tvůrčí spolupráce," dodává.

Ostatní zástupci pestrého line-upu mají s herními soundtracky zkušeností také víc než dost. Svými remixy na desku přispěli německý hudebník C418, známý pro svůj návykově odpočinkový doprovod ke kultovnímu Minecraftu či experimentální post-rocková formace 65daysofstatic, hernímu publiku představená skrze povedený soundtrack k vesmírné odysee No Man’s Sky. Desku pak uzavírá české freak-folkové duo DVA, jejichž hudba pro hry CHUCHEL a Botanicula je oceňovaná po celém světě.

Minority
"Machinarium Remixed" vychází 16. října v limitované edici 700 ks na jantarovém 180 gramovém vinylu, a týž den zamíří také do digitální distribuce. Originální obal pro desku navrhla výtvarnice Eva Marková na základě původních ilustrací pro Machinarium od Adolfa Lachmana, a speciální výroční motiv se objeví také na kusově omezené sérii triček.

Křest alba se chystá 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis. "Křtem alba odstartujeme nový hudební program a živé provedení některých skladeb z mých soundtracků, které jsem dosud ještě nikdy nehrál," uzavírá Floex, který za své poslední album "A Portrait Of John Doe" s Tomem Hodgem získal Cenu Anděl v kategorii Alternativa a elektronika.

Vinylové album je v předprodeji a v následném prodeji exklusivně v e-shopu Amanita Design.

Tracklist:

01 "The Glasshouse With Butterfly" (Orbital Remix) 7:58
02 "By the Wall" (Jim Guthrie Remix) 3:34
03 "The Prison" (65daysofstatic Remix) 4:00
04 "The Sea" (C418 Remix) 5:36
05 "Mr. Handagote" (Baiyon Remix) 5:52
06 "The Castle" (Ed Critchley Remix) 4:07
07 "Gameboy Tune" (DVA Remix) 3:50

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016