REPORT

 

Report z akce Zlomená Scéna #12 od stanjaha

V pátek 23. února se v Café Nona, které se nachází v krásných prostorách Nové scény Národního divadla, uskutečnilo další pokračování drumandbassové noci s názvem Zlomená Scéna. Hlavním hostem byl tentokrát holandský producent Lenzman, kterého na mikrofonu doprovodil jeho krajan Dan Stezo. Jak to na Zlomené scéně vypadalo, se dozvíte v následujícím reportu...

 

Byl pátek 23. února, a já doma v kuchyni u večeře přemýšlel, co s načatým večerem... Mám vyrazit někam na párty? Na Štvanici byla prý nějaká techna, ale venku kosa jako blázen, tak jsem si říkal, že možná asi raději zůstanu doma a budu si třeba číst nebo tak něco. V momentě, kdy jsem se pevně rozhodl, že páteční večer strávím zalezlej doma jak stará bába, se rozrazily dveře. To jeden nejmenovaný DJ a zároveň spolubydlící dorazil z práce a povídá: "nakonec na toho Lenzmana do Nony jdu, už jsem si radši koupil lístky. Co plánuješ dneska ty?" Odpovídám, že asi budu doma, ale pak si říkám: "Hm, ale s Lenzmanem tam bude i Dan Stezo, tak že bych nakonec přeci jen šel?" Po chvilce se mi ten nápad rozležel v hlavě a bylo vše jasné. V půl jedenácté jsme vyrazili do Café Nona na Lenzmana!

Zlomená Scéna

Po počátečních lapáliích při čekání na tramvaj, která ani po dvaceti minutách nepřijela, a hledání alternativního spojení, jsme byli s Petrem krátce po jedenácté konečně na místě. V první řadě jsem obdivoval samotný prostor, kde se Zlomená Scéna konala. V Café Nona jsem byl poprvé a vypadalo to tady fakt moc pěkně! Z aparátu Funktion One se linul hutný "deepový" sound, který měla na svědomí dvojka Peejay a Panorama. Na první poslech jsem slyšel staré "Spektráče", ale za boha si nemohl vzpomenout, o jaký track šlo. Zamířili jsme do šatny a pak k baru. Objednal jsem si vodu, a vedle sebe viděl známou tvář. Byl to Neighbour z Parallel Activity, prohodili jsme pár slov, vzali si pití a vyrazili omrknout parket. Lidí tu zatím moc nebylo, ale postupně se prostor začínal plnit...

Zlomená Scéna

Za mixem se stále střídala dvojka Peejay a Panorama, která hrála převážně "deepovou" selekci. Tipoval jsem, že to, co právě znělo éterem, byla nějaká věc z novějších "Perezovin", a do toho najednou Icicle a jeho "Franky Mountain". Prostor byl skutečně skvěle nazvučený - ty basy hřály u srdíčka! Po chvilce strávené na parketě, kde jsme mezitím potkali spoustu známých a i pár sousedů z Letné, jsme se přesunuli do backstage, abychom pozdravili další známé tváře (bylo jich tu opravdu hodně), a chvilku pokecali. Při pohledu na parket a jeho osazenstvo bylo na první pohled zjevné, že na tuto párty přišla spousta srdcařů, a věkový průměr zde byl bezpochyby vyšší, než na akcích v ostatních pražských klubech, což jsem já osobně velmi uvítal! Tento fakt totiž nahrává tomu, že se konečně alespoň jednou nebudu muset celý večer koukat na divnolidi v maskách a další "vyndané" jedince, kteří mnohdy dokážou pěkně znepříjemnit hudební zážitek.

Zlomená Scéna

Za mixem stále úřadovali Panorama a Peejay, které navíc svým krásným hlasem a skvělou "flow" na mikrofonu doprovázela MC Katrin, takže jsem se znovu přesunul na parket. Blížila se půlnoc a z beden se najednou ozvala nezaměnitelná basová linka! Panorama zakončil svůj set trackem "Cocooned" od producenta, který si říká Bungle. Hezké finále, to se musí nechat! Lidi na parketu tleskali a za mixem se objevil Rudeboy ze Shadowboxu. Na "Cocooned" plynule navázal rovněž "deepovou" selekcí, v průběhu jeho setu jsem poznal jednu z novodobějších "Perezovin", skladbu "Losing You", poté následovala známá "Organiser" od Spectrasoul a po chvilce také jeden z "highlightů" Rudova setu, skladba "People On The Ground" od Royalstona, zde ovšem v remixu od Anile. Totální husina! Rozhlížel jsem se kolem sebe a zjišťoval, že parket se už skoro celý zaplnil.

Zlomená Scéna

Praskalo to na něm ve švech, můj hudební zážitek však bohužel kazila jedna maličkost, která mě na každém mejdanu dokáže pěkně naštvat. Nevím, jestli to takhle máte i vy, nebo jestli jsem jen čím dál tím víc přecitlivělý, ale tou maličkostí jsou batohy. Lidi, proč si sakra na párty berete batohy?! Nebo, když už si ho tedy musíte vzít, tak proč si ho nedáte do šatny?! Není prostě nic horšího, než když vás na parketě mezi stovkou lidí z obou stran obouchává někdo s batohem na zádech. Snažně vás prosím, nedělejte to! Učinil jsem tedy rázné čelem vzad a unikal z dosahu ruksaků směrem k baru, kde jsem potkal Francesca, kterého řada z vás zná pod jeho DJským pseudonymem Promenade. Ten byl očividně v dobrém rozpoložení, hned jsme se spolu dali do řeči a po chvilce se oba přesunuli na parket. Ruda zařadil staronového LSB - "New Day", a tak nějak jsem tušil, že tenhle track dneska nehraje naposledy. Lidi na parketě tleskali a za Rudeboyem se už objevili hlavní hosté, tedy Lenzman a Dan Stezo!


Rudeboy končil svůj set a ovace, které dostával od publika, se opravdu nevidí každý den. Bylo zkrátka hned poznat, že na párty dorazili lidi hlavně kvůli muzice, a ty skladby, které doposud zazněly, velmi dobře znali. To je vždycky velmi sympatické! Navíc se se mnou řada lidí dávala do řeči, aniž by po mně chtěli cigaretu nebo nějaké jiné "dobroty" (všichni víme, o čem je řeč), abychom prohodili pár slov o téhle párty. Panovala tady pozitivní atmosféra a vše se zdálo v naprostém pořádku, přičemž jsem si jen v duchu říkal: "bože, jen víc takových mejdanů, prosím!" To už ale za mixem úřadovala hlavní hvězda večera, Lenzman, kterého na mikrofonu doprovázel Dan Stezo. Okamžik, na který jsme s Petrem netrpělivě čekali, byl konečně tady! Lenzman hrál opravdu božsky a budoval vskutku dech beroucí a nezaměnitelnou atmosféru, což navíc skvěle podtrhovaly Stezovy vokály. Ta komunikace s publikem byla naprosto skvělá!

Zlomená Scéna

Parket stále praskal ve švech, z beden se linuly příjemné melodie atmosférického drumandbassu, a já jsem byl moc rád, že jsem nakonec na tuto párty vyrazil. Lenzman právě dával svůj track "Homie, Don´t Play That" a "crowd" nadšeně zvedal ruce. Následovaly tracky ze starší Lenzmanovy produkce a Stezo nadšeně do mikrofonu hlásil směrem k publiku: "How do you feel, Praho?!" Naprosto skvělé! Nechával jsem se unášet vynikající atmosférou, jež zde panovala, z beden právě hrál Calibreho remix Perezova tracku "Forsaken", následoval "Cherry Blossom", a poté už najela má oblíbená "Broken Dreams". Mimochodem ty vokály v tomto tracku jsou úplně boží, přičemž jsem viděl Dana, který stál vedle mě, jak si je nadšeně zpívá, a tak jsem se k němu jenoduše přidal. Poté jsme se přesunuli do backstage, párty jela na plné pecky, když zrovna během mixu na okamžik vypadl jeden player! To někdo právě strčil do stolu. :( Kamcza přiběhl situaci ihned řešit a odhánět od DJského stolu pár "vyndanějších jedinců", a mejdan tak mohl v klidu pokračovat. Podruhé za večer hrál track "New Day" od LSB, poté následovalo několik "rollerů" a to už jsem slyšel krásné melodie tracku "Baby Grey" od Ivy Lab. Neskutečně kulervoucí!

Zlomená Scéna

Vedle mě se objevil Francesco stále v dobrém rozpoložení (jak jinak) a hlásil: "Lenzman is absolutely fuckin king of drumandbass, kámo!" Jednoznačně souhlas... Zdaleka se ale ještě nekončilo, právě totiž hrála "Painted Smile" od Commix, pecka, kterou jsem na mejdanu neslyšel už pěkných pár let. Krása! Opravdu vynikající selekce, bylo to pestré a uchu lahodící, rozhodně chválím! Přesunul jsem se k baru a vtom zaslechl, jak už najíždí známá basová linka. Chvíle napětí a ano, byla to "Wordsworth", další z Lenzmanových skvostů. Petr vedle mě skákal nadšením a oba jsme si hned začali zpívat ty nám velmi dobře známé vokály. Tenhle výlet do minulosti tam sedl! V minulosti jsme ale ještě chvíli zůstali - po chvilce strávené u baru jsem totiž uslyšel starý známý Calibreho remix skladby "Garden". Tohle byl jeden z mnoha "highlightů" celého večera. Poté zazněla i krásná "African Dream" z Lenzmanova EPčka "All For You" a poté i jeho legendární "String City". Tohle byl naprostý strop, "crowd" křičel nadšením a všichni měli ruce nahoře. Na tohle se bude ještě dlouho vzpomínat!

Zlomená Scéna

Dvě hodiny Lenzmanova setu utekly jako voda, Lenzman a Dan Stezo pomalu končili a sklízeli bouřlivý potlesk - v tuto chvíli v Noně nebyl člověk, jenž by netleskal, tedy krásná tečka na závěr! Za mixem se teď objevila pořadatelská dvojice Eska & KamCZa, Steza za mikrofonem opět vystřídala MC Katrin, a párty ještě zdaleka nekončila! Kluci oproti Lenzmanovi o malinko přitvrdili, ale naštěstí fakt jenom o trochu. Na neura se zde díky bohu nehrálo... KamCZa s Eskou to sázeli celkem svižně s žádnými zbytečnými prostoji. Katrin to navíc celé podtrhovala svými vokály a KamCZa za mixem předváděl roztodivné taneční kreace. Top! To už se ale pomalu blížila půl čtvrtá ranní, což znamenalo, že je pomalu čas k odchodu. Zbývalo se rozloučit s pár známými, kteří vydrželi a neodešli hned po Lenzmanovi, a fofrem na tramvaj směr Letná. Mejdan to byl vskutku vynikající, nebylo absolutně co vytknout, své "firtworldproblems", jež řeším na každém mejdanu, sem rozhodně tahat nebudu. Takže díky moc za skvělý hudební zážitek s parádní atmosférou a příjemnými lidmi. Bylo to boží!

stanjah

foto: KamCZa a Jenouch Paukert

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016