REPORT

 

Report z akce Shotgun Festival 2016 od sody

Druhý zářijový víkend patřil tradičně festivalu Shotgun, kde jste mohli slyšet samou kvalitní elektronickou hudbu. V Hrádku nad Nisou vystoupila celá řada skvělých domácích i zahraničních producentů a DJů. Za dva dny jsme si užili nálož toho nejlepšího ze současného techna nebo drumandbassu. Více v reportu...

 

Každý rok se nemohu dočkat konce léta, kdy se koná pro mě nejkvalitnější festival na území České republiky, festival Shotgun. Ten je výjimečný svojí dramaturgií, atmosférou i okolním prostředím. Letos navíc doprovázen krásným babím létem. Už si ani nevzpomenu, kdy jsem poprvé vyrazil a zamiloval si tento skvělý open air. Pořadatelé nám každý rok připravují nadupaný line-up plný špičkové hudby a nejinak tomu bylo i na třináctém ročníku festivalu pro náročné publikum. Ještě dlouho budu vzpomínat na vystoupení HRTL, Orgue Electronique nebo Endless Illusion, ale popořadě...

Shotgun Festival 2016

Jelikož předpověď počasí byla více než příznivá, nenechali jsme nic náhodě a do Hrádku nad Nisou jsme vyrazili už během pátečního dopoledne, abychom si užili sluníčka, koupání a načerpali energii na dlouhou noc. Jak přibývala čísla na hodinkách, přibývalo i návštěvníků v kempu, a tak to vypadalo na slušnou účast. Podle SPZ značek tady byli party people z různých koutů naší republiky, tradičně nejvíce z Prahy a Brna, ale našli se zde i nadšenci z Německa nebo Polska.

Shotgun Festival 2016

Areál festivalu byl situován stejně jako roky minulé. Hrálo se tedy ve dvou velkých párty stanech, což byla jistota, kdyby se nepovedlo počasí. I když v takové krásné noci bychom přeci jen raději tančili pod širým nebem... V obou stanech byly jako obvykle originální projekce, které jinde jen tak neuvidíte. Na hlavním pódiu se promítalo z několika projektorů najednou na celou plochu za, okolo i nad vystupující umělce, což mělo skvělý prostorový efekt. Vše bylo do sebemenšího detailu připravené, že mi chvílemi lezly oči z důlků, čeho všeho jsou kluci ze Stroy studia schopni. Rozhodně palec nahoru! Škoda jen, že v pátek, kdy stany zcela zaplnili návštěvníci, nebyla už z půlky davu projekce úplně dobře vidět. Zato v sobotu, kdy byla návštěvnost slabší, jsme si ji mohli vychutnat naplno.



Během pátečního večera mě nejvíce překvapil set brněnského producenta Leoše Horta, kterého můžete znát pod přezdívkou HRTL. Za svoji druhou desku "Dataloss" tento rok získal cenu Anděl. Známe ho hlavně s pomalejšími beaty ambientu nebo minimal techna, tady ovšem ukázal, že umí zahrát i skvělý taneční set plný energie. Jeho live set měl ten správný říz, okořeněn fresh zvuky z jeho vlastní dílny. Hned po něm mě zaujal berlínský DJ a producent Headless Horseman, který nám představil své osobní pojetí techna. Oproti fresh beatům HRTL to byly spíše temnější delší plochy, které ovšem taky pěkně fungovaly. Na pódiu Volnýho průběhu zároveň hrál matador deep drumandbassu DJ a producent Commix. Sice jsem čekal trochu pomalejší tempo, ale i tak jeho set neměl chybu. Hrál nekomerční undergroundový D´n´B jako za dob dávno minulých...

Mike.H & Not_Me

Sobotní odpoledne patřilo koupání za poslechu chillout a deep house music přímo na pláži. Co víc si přát, než sluníčko, skvělou hudbu a okolo sebe jen dobře naladěné, pohodové lidičky na stejné vlně? Večer jsme do areálu dorazili, když na VP pódiu hrála Eva Porating. Ta zde měla očividně spoustu příznivců a na to, že večer sotva začal, stan byl oproti technu slušně zaplněn a atmosféra skvělá! Jasným důkazem byl silný aplaus na konci setu. Na Shotgun pódiu otevírali večer Seed DJs (Mike.H & Not_me), kteří možná zbytečně dostali celé čtyři hodiny prostoru. Je pravda, že v jejich setu nastal menší technický problém, který se ovšem po čase podařilo vyřešit. Na začátek zahráli parádní back to back set, ale přece jenom bych dal prostor ještě někomu dalšímu.



Jedním z headlinerů večera byl Christian S. z Kolína nad Rýnem. Dlouho jsem hledal označení, které by tohoto originálního DJe nejlépe charakterizovalo a nenapadlo mě nic jiného než "velký úleťák". :) Skvěle mixoval techno i deep house a občas si ulítl na disku jak z 90. let. Podobně se hraje v Anglii nebo v Německu, u nás jsem ještě takový set neslyšel, ale rozhodně to byl dobrý "úlet". Po chvíli nastal technický problém zase na VP pódiu, naštěstí se ho také podařilo vyřešit. Největším objevem pro mě ale byl další vystupující na Shotgun pódiu - Orgue Electronique, vlastním jménem Brain Schijf. Na jeho live vystoupení s velkým "L" budu ještě dlouho vzpomínat - zahrál pestrý a energický set s rychlými mixy. Tento postarší pán z Holandska v plážové košili si skvěle rozuměl se svým mix pultem. "Orgue" používal pro své hraní výhradně hardwarových mašinek, což bylo opravdu slyšet. Nemohu si pomoci, ale celý víkend zde byl slyšet ten nenapodobitelný zvuk analogových syntezátorů, samplerů a mix pultů.

Endless Illusion

Minulý rok sobotní program otevírali Layup & Raphael Kosmos, letos ti samí pánové se svým projektem Endless Illusion program pro změnu uzavírali. I když sil už bylo pomálu, jejich skvělý taneční set nás nenechal v klidu. Co více si přát na závěr festivalu, než odcházet spokojeni a zdravě unaveni, že? A co říci na závěr? Na letošní ročník budeme vzpomínat jako na nejteplejší, nejslunnější a na liveacty asi nejkvalitnější... Stále jen nechápu, proč si na tento skvělý festival nenajde cestu více lidí. Vždyť kde jinde najdete tolik kvalitní hudby pro dospělé publikum?! Malá výtka by se přeci jen našla, a tou byl sortiment na barech. Chyběl nám větší výběr nealkoholických nápojů a něco malého na zub. Škoda, že vystupující DJs nebyli umístěni trochu výše, aby jim bylo vidět pod ruce, protože letos bylo opravdu na co koukat! Jinak letošní ročník neměl chybu... Jen tak dál!


soda

foto: Lenka a koudis

video: koudis

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016