CLANEK

 

Právě vychází Autumnist - Tiny Bit

Od úspěšného eponymního alba projektu Autumnist uplynuly již více než tři roky a nastal ten pravý čas se přihlásit s novým „materiálem“. Singl Tiny Bit je zatím jen malým soustem na ochutnávku alba, které vyjde ve společné péči labelů Deadred a Starcastic na podzim tohoto roku.

 

AUTUMNIST - TINY BIT

Deadred / Starcastic Records, 2012, Free MP3 / FLAC 320kbps download

vychází: 25. 07. 2012

DR-022.1 / STC-033

seznam skladeb:

1. Tiny Bit (Original version)

2. Tiny Bit (Concretic remix)

3. Tiny Bit (tomy .45 remix)

4. Tiny Bit (tempoautomatix remix)

starcastic.cz/bands/autumnist/tinybit

Vokální skladby se dosud v převážně instrumentální tvorbě Autumnist (resp. Abuse) vyskytovaly jen zřídka. Na albech The Great Outdoors (2004) a The Autumnist (2009) vždy v jedné skladbě na dálku z texaského Austinu hostovala zpěvačka Tracy Miller, se kterou Autumnist navázali spolupráci na festivalu SXSW, kde v roce 2003 vystupovali.

Tentokrát nebylo nutné hledat vokalistu tak daleko. O zpěv a text k Tiny Bit se postaral Richard Imrich ze skupiny Nylon Union, která s Autumnist sdílí nejen společného vydavatele, ale i rytmickou sekci kapely. „Na novém albu bude rozhodně víc zpívaných tracků, než bylo u Autumnist v minulosti zvykem a pro mnohé bude mužský vokál určitě překvapením. Kromě „klasické“ koncertní sestavy Autumnist se bude na albu podílet několik dalších hostů,“ komentuje vznik alba Vlado Ďurajka.

A tak v Tiny Bit kromě Richarda Imricha hostuje na klavír také Ctibor Reiskup z legendární a dnes již skoro zapomenuté slovenské kapely Peško.

Singl Tiny Bit, který vychází jako MP3 / FLAC volně ke stažení z webů AUTUMNIST, DEADRED a STARCASTIC, doplňuje trojice remixů. Remix od Concretic je dílem Adama Dekana, jinak známého ze skupiny Nourish My Fame, o druhý se postaral glitch/big beatz producent tomy. 45 a třetí remix má na svědomí český producent tempoautomatix.

www.autumnist.com /  www.deadred.sk /  www.starcasticrecords.cz

 

AUTUMNIST BIO:

Vlado Ďurajka začínal jako Abuse a coby jednohlavý soubor si to nejprve rozdával s EBM a s takto laděnou produkcí se objevil na několika kompilacích. Abuse jako ozvěna staré počítačové střílečky se však rychle vydal jiným směrem. Po EP Sleepfields (2002), které ještě bylo one man show v duchu IDM, Abuse doplnila rytmická sekce Nylon Union a DJ Hlavolam a byl tu živý, koncertující band. Mluvilo se o nové desce (The Great Outdoors, 2007), plánovaly koncerty za slovenské hranice, dálnice vede všemi směry a Abuse měli rychle našlápnuto k nejpozoruhodnějšímu seskupení široko daleko. Ubrali samplů a ztenčili pásma sekvencerů, urbanistický ambient dostal chutné acidjazzové konotace, ale zároveň odkazoval k britskému UK garage. V době, kdy se „živé elektronické“ kapely vyžívaly v jungleové rytmice a ovládnutém danceflooru. S novým, tentokrát eponymním albem změnili i název, nicméně Autumnist kopírují personální obsazení Abuse. Do pozadí zdánlivě ustupují elektronické elementy i turntablismus, více jsou slyšet akustické nástroje. Elektrochemický urban sound je i nadále změkčován, nastupují od pohledu analogové zvuky, přidávají se vzpomínky na filmovou hudbu. Vokální linka Tracy Miller v tracku The Shore pomáhá vytvořit hitovou jedničku, i když ani zdaleka nevystihuje pestrobarevnost alba a jeho zvukový rejstřík. Grime-dubstepové vrstvy prostupují breakbeatem, ale temný nádech alba je neustále a podivně relativizován akustickými prvky, falešnými „dechovými“ samply a zvláštní, dvojlomnou atmosférou. Kapela, která když chvíli aktivně nefunguje, hned si toho všimnete.

www.autumnist.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016