CLANEK

 

AIR představí počátky kinematografie!

Francouzské duo AIR vydá začátkem února novinku Le voyage dans la lune. Album je nečekaným výletem do počátků kinematografie. Skupina se tentokrát nechala inspirovat světem černobílého filmu a natočila lahůdku pro milovníky scénické hudby. Vznikl kultivovaný experiment k němému filmu z počátku dvacátého století!

 

V roce 1902 natočil francouzský režisér Georges Méliès jedno ze zásadních děl světové kinematografie. Čtrnáctiminutový snímek Le voyage dans la lune se poprvé zabýval sci-fi tématikou a využíval speciální efekty, jež byly umělecky velmi hodnotné a v kontextu doby naprosto unikátní. Film byl ovlivněn populárními vědecko-fantastickými romány Julese Verna (From the Earth to the Moon) a H.G.Wellse (The First Men In The Moon). V letech 1993 až 2010 byl film složitě restaurován. Producenti se navíc rozhodli snímek opatřit zvukovou stopou a oslovili Air s požadavkem na hudební ozvučení. V květnu 2011 byla nová verze filmu slavnostně uvedena na festivalu v Cannes.

Francouzští kouzelníci s melancholií se nakonec rozhodli dotočit další hudbu tak, aby celková stopáž odpovídala regulérnímu albu. Do studia si navíc pozvali také vokalistky (Au Revoire Simone a Victoria Legrand z Beach House). Výsledek se objeví na CD už 6. 2. 2012. V limitované sérii vyjde také DVD se zmíněným filmem...

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016