CLANEK

 

Oceán přichází s novým singlem Odlesk tvůj

Už v pondělí 18.4. zazní v rozhlasovém éteru zbrusu nová píseň od znovuobnovené legendární synth-popové skupiny Oceán. Nový singl Odlesk tvůj je výjimečný hned ve dvou ohledech, je to první nová skladba Oceánu po dlouhých devatenácti letech a hudba skupiny se vůbec poprvé spojí s ženským hlasem. Post zesnulého zpěváka Petra Muka totiž zaujala zpěvačka Jitka Charvátová, známá svým působením ve skupinách Fiction či Skyline. Hudba vznikla ze spolupráce Oceánu s producentem Arminem Effenbergerem, skladbu otextoval tradiční oceánský textař Petr Hons. Nový singl předznamenává jak květnové turné Oceánu, tak chystanou novou desku, která je předběžně plánovaná na rok 2012.

 

Petr Hons k textu nového singlu: "Je to vlastně o hledání víry, viděno z perspektivy naší osobní, vnitřní víry, kdy jednou všechno vidíme ostře a jasně, a znenadání se nám všechno rozmazává a to, co bylo v jednu chvíli srozumitelné, je v dalším okamžiku pryč. Odlesk naší víry, naděje, hledání, pokory. Odlesk toho, co nás každým dnem povzbuzuje a neustále nás drží nad vodou."

Záznam z turné vyjde v květnu.

Květnové česko-slovenské turné Oceánu, které odstartuje 27.4. v Praze v klubu Roxy, bude pojato jako vzpomínka na starý Oceán. Na koncertech tedy zazní převážně starý repertoár Oceánu v nových aranžích, s vokálem Jitky Charvátové. Kromě nové zpěvačky si Oceán pozval také další zajímavé hosty, kteří byli se začátky Oceánu spojeni. Na jednotlivých koncertech tak budou mít návštěvníci možnost slyšet skladby Oceánu například v podání Richarda Krajča, Matěje Rupperta s doprovodem Romana Holého, slovenské legendy Laco Lučeniče nebo zpěváka Bohouše Josefa. Stálým hostem turné bude pražské synth-popové duo Cartonnage, které při této příležitosti představí skladby z nového alba I'm Not Your Computer. V Bratislavě společně s Oceánem vystoupí i skupina Monte Rosa. Kromě pražského koncertu bude mít turné dalších pět zastávek.

Ocean

Z koncertů v Roxy a v Brně na Flédě bude pořízen záznam, který ještě před koncem turné vyjde společně s novým singlem na CD u vydavatelství EMI. CD "Oceán – Roxy“ bude pokřtěno 20.5. na koncertě v Bratislavě.

Kromě Jitky Charvátové na postu hlavní zpěvačky vystoupí Oceán na turné ve své původní sestavě: Petr Kučera – klávesy; Dušan Vozáry – klávesy, kytara; Jan Vozáry – bicí; Petr Hons – texty. Vstupenky na jednotlivé koncerty turné jsou k dostání v běžných předprodejích.

Legenda Oceán.

Za svou poměrně krátkou, i když strmou kariéru na přelomu 80. a 90 let 20. století vydal Oceán pouze 3 dlouhohrající desky a poslední nová skladba vznikla v roce 1992. Přesto má Oceán až do dnešních dní silnou fanouškovskou základnu a jako první úspěšná synth-popová kapela má na české i slovenské hudební scéně řadu následovníků. Málo se ví, že na vrcholu své kariéry, koncem roku 1989, Oceán dokonce absolvoval turné po Velké Británii jako předkapela slavné skupiny Erasure. Poslední koncert v původní sestavě odehrála skupina 21.12.1992 v Českých Budějovicích.

Oceán Tour 2011:

27.4. Praha – Roxy (hosté: Richard Krajčo, Bohouš Josef, Cartonnage)

5.5. Brno – Fléda (hosté: Roman Holý, Matěj Ruppert, Bohouš Josef, Cartonnage)

14.5. Ostrava – Garage (hosté: Roman Holý, Bohouš Josef, Laco Lučenič, Cartonnage)

20.5. Bratislava – Majestic Music Club (hosté: Monte Rosa, Laco Lučenič, Bohouš Josef, Cartonnage)

26.5. České Budějovice – KD Metropol (hosté: Bohouš Josef, Cartonnage)

27.5. Londýn - RichMix

Veškeré novinky najdete na oficiálním webu skupiny Oceán nebo na profilu na Facebooku.

foto: Tomáš Martinek

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016