REPORT

 

Report z Live From Buena Vista The Havana Lounge od Kickita

Na Valentýna si v holešovickém klubu SaSaZu dali dostaveníčko milovníci kubánské muziky. Do Prahy dorazila kapela zvučného jména Buena Vista podpořená členy skupiny Buena Vista Social Club (jmenovitě zpěvák Julio Alberto Fernandez, Julienne Oviedo Sanchez, trumpetista Yanco Pizaco, společně se členkou seskupení Afro Cuban All Stars – Teresou Garcia Caturla). S podporou kvalitního rumu a kubánských doutníků si návštěvníci užívali poslechu karibských rytmů...

 

Obvyklé čekání před klubem.

Jak už bývá tradicí, musel se návštěvník tohoto koncertu obrnit trochou trpělivosti, aby se dostal do klubu. Vstupy byly přeplněné a natěsnané nedočkavými diváky. Lidé, kteří se tomu chtěli vyhnout, si mohli koupit ,"VIP vstup" či "SUPER VIP vstup". Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Jedním z nich byla cena a druhým možnost užít si koncert v separé boxu. Lehce po půl osmé uvaděč uvedl jmenovitě celou kapelu na scénu a "karibská pohoda" mohla začít.

Na úvod Chan Chan

Úvodní píseň "Chan Chan", která je dobře známá pro milovníky kubánských rytmů a možná i díky dokumentárnímu filmu režiséra Wima Wenderse z roku 1999, který pojednává o legendárním kubánském seskupení Buena Vista Social Club, poslala nejednoho diváka na správnou vlnu. Hned v úvodní písni se představilo celé zpěvácké trio tohoto večera: Julio Alberto Fernandez z Buena Vista Social Club, Julienne Oviedo Sanchez z Buena Vista Social Club a Teresa Garcia Caturla z Afro Cuban All Stars. Poslední jmenovaná byla během koncertu plná elánu, který by ji mohla kdejaká vrstevnice závidět, ostatně v 74 letech jsem ten elán záviděl i já. Zvala si na pódium "tanečníky" z publika, vrhla se i roztančit diváky, když se rozjel pravý nefalšovaný kubánský had pod pódiem, jehož iniciátorkou byla právě tato "vitální kubánská babička". Při každé její písni se na stage vrhla s takovou chutí, že to bylo až obdivuhodné. Během koncertu se zpěváci měnili vždy po jedné písni, mimo té první a poslední. Závěrečná skladba pak připomínala jeden nekončící "kubánský jam".



Z Karibiku do zimy. 

Buena Vista reprezentuje kubánskou hudební tradici od roku 1930 a část této tradice se podařilo přenést i do matičky Prahy. Celý večer se nesl ve velice příjemném duchu a diváci museli odcházet spokojeni. Někteří z nich počkali i na vystoupení s improvizovanou školou salsy, které se strhlo přímo v klubu. Ostatní se vydali vstříc svým domovům. Byl to trošku šok se hodinu a půl unášet na vlnách této karibské muziky a potom z této lodě vystoupit do takového sychravého počasí. Nevím, jestli to byla ta největší kubánská párty v Evropě, jak avizovali organizátoři, ale ten večer to rozhodně byla největší kubánská párty v Praze. :)

foto: michita michita@techno.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016