REPORT

 

Report z prvního dne Trutnov Open Air 2010 od Sody

Festival Trutnov byl pro mě vždy žánrově cizí, ale letos organizátoři připravili pestřejší program a tak mně nezbylo nic jiného, než vyrazit. Bohužel jsem se zúčastnil pouze prvního, tedy neoficiálního dne festivalu. Hlavní hvězdou večera byli britští Asian Dub Foundation, kteří za velké podpory publika zahráli skvělý koncert...

 
"Východočeský Woodstock", který se letos koná už po třiadvacáté, mě hudebně nikdy moc nelákal, až nyní byl program velice bohatý a žánrově dosti různorodý. Na trutnovské Bojiště jsem dorazil okolo osmé hodiny večer. To už byl festival překvapivě v plném proudu. Velká fronta u vchodu mluvila za vše... Ovšem než jsem stačil vyřídit akreditaci, fronta zase zmizela. Jdeme zmapovat pro mě nový areál letního kina na Bojišti, ten je celý v terénu a částečně krytý stromy. Stánky s různými náušnicemi, korálky, strojením nebo hudebními nástroji jsou umístěny právě pod velkými stromy, takže si připadám jako v parku. Stánků tady je ovšem až přehnaně moc, připadám si jako někde v obchodním domě. Hlavní pódium je před promítacím plátnem letního kina, které má velký amfiteátr s lavičkami, což má velkou výhodu... Každý, i ten úplně vzadu, má perfektní výhled. Druhá stage je umístěna za hlavním pódiem v dolíku a i tady je dobrý výhled na stage. Jsou tu také stánky s jídlem a pitím všeho druhu. Areál festivalu, který je částečně pod stromy, nemá chybu.

Po zmapování jdeme pozdravit kamarádku do jednoho ze stánků a zjišťuji, jestli nezná program festivalu... Bohužel. Organizátoři naprosto nepochopitelně nic, kromě čtvrtečního programu, nezveřejňují! Což pro mě popírá veškerý význam hudebního festivalu. Já jezdím na festival výhradně za muzikou a když nevím, kdo a kdy hraje, tak pro mě festival ztrácí podstatu. Tady si za 40 Kč můžete zakoupit festivalového průvodce. Tam časový line-up najdete, ale zjišťovat tyto informace až na místě, když festival trvá celé čtyři dny? Ne každý si může dovolit trávit zde celou dobu. Ještě, že tento špatný zlozvyk si od "fotra" všech fesťáků nepřebraly i další festivaly. Toto považuji za velký mínus jinak parádního open airu.

Poté, co jsem zjistil, že o většinu vystoupení přijdu, jsem byl bez nálady. No nic, hoďme to za hlavu a jdeme na už očekávaný koncert Asian Dub Foundation. Ti zde mají velice slušný počet fanoušků. Celý prostor před hlavním pódiem je zaplněn natěšenými návštěvníky. Hudebníci ještě dolaďují své kytary, DJ Pandit G zapojuje svoje gramofony a zbytek zkouší jestli správně zní mikrofony. Vše je připraveno a můžeme začít! Při prvních beatech publikum začalo hlasitě řvát. "Woou...", že tady budou mít tolik fanoušků, jsem opravdu nečekal. První skladbu začal hrát a zpívat sám Pandit G, poté se připojili kytaristé a bubeník. "Není jich nějak málo?" "Není!" Hned při další skladbě už vyběhli na pódium i zbývající dva MCs, kteří teď pěkně diktují. Začala pořádná jízda! Pod pódiem je rozjetý kotel skákajících návštěvníků a skvělá atmosféra strhává i další a další. Asian Dub Foundation zahráli všechny velké hity jako "Real Great Britain," "New Way New Life“ nebo "Flyover." Jejich vystoupení hodnotím jako velmi vydařené. Byl to neuvěřitelně energický elektro/ethno koncert se skvělými MCs.

Další kapelou jsou Al – Yaman, jejichž kořeny sahají do Yemenu, Izraele a částečně i do Čech. Tato kapela působí na hudebním poli už řadu let a prošla si velkým vývojem. Hrají world music s různými prvky ethna a elektroniky. Tady začali poněkud pomalejším tempem. Po rozjetém koncertu Asian Dub Foundation to nebylo zrovna to pravé na konec večera... Nohy mě sotva nesou a kvůli zítřejším pracovním povinnostem se odebírám na cestu domů. Mrzí mě, že jsem se nemohl zúčastnit zbytku festivalu, ale když jsem dopředu neznal line-up, tak jsem dal přednost jiným aktivitám.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016