REPORT

 

Hip Hop Kemp 2010 – oficiální vyjádření

Letošní devátý ročník Hip Hop Kempu odstartoval středečním warm-upem a pokračoval ve dnech 19.-21.sprna 2010 hlavním programem. V hradeckém Festivalparku se sešlo 15 000 nadšených fanoušků hip-hopové kultury z celého světa!

 
Rok 2010 se pro nás stal přelomovým. Podařilo se nám po několika letech sestavit fungující stroj jménem Festivalpark production s.r.o., který letos stál za pořádáním celého festivalu. Věříme, že jste letos ocenili práci všech, kteří se na festivalu podíleli. Z těch hlavních - (Babs (hlavní pořadatel), Affro (dramaturg), Milli Navrátil (produkce), Lukáš Starý (produkce), Lucie (produkce), Bára Varady (produkce), Nikita (hlavní stage), Martin G4 Boltík (komunikace), Kafes (grafika), Peter Holišík (doprovodný program), Fidli (tanec), Pernik (fotograf), Martin Březina (Press centrum), Tereza Holišíková, Vláďa Járka (catering), Wez (IT) a spousta dalších, které tu nelze všechny jmenovat, bez kterých by ale festival nemohl proběhnout tak dobře, jak proběhl. Svědčí o tom i stovky kladných komentářů na našich stránkách i na našem facebooku, za které děkujeme!

Mezi novinky a pozitiva letošního ročníku, které bychom rádi udrželi nebo do příštích let ještě zlepšovali, patří například luxusní toalety se stálou službou, splachováním, toaletním papírem a umyvadlem. Zaregistrovali jsme na ně skvělé ohlasy a určitě budeme usilovat o navýšení jejich počtu. Zároveň s tím hodnotíme pozitivně rozdělení klasických Toi Toi toalet na dámské a pánské. Spokojeni jsme také byli s fungováním Taxi Sprint, která letos zajišťovala férové ceny pro naše návštěvníky. Dále pak věříme, že rozdělení zón, chování security a vše další se až na výjimky podařilo. Zapracovali jsme také na navigaci po areálu, na naší festivalové brožuře i akreditačním systému. Vnímáme, že všechny tyto „drobnosti“ napomohly ke zkvalitnění pobytu na festivalu a ke zpříjemnění celého zážitku. VIP vedle hlavního podia jsme letos poprvé vybavili chillout zónou s barem a luxusními toaletami, kde se mohli potkávat jak VIP, tak novináři i interpreti. Chtěli bychom také poděkovat návštěvníkům, že se ve většině případů řídili pokyny našeho pořadatelského teamu a usnadnili hladký průběh festivalu. Méně spokojeni jsme byli s kvalitou vody ve VIP bazénu. Měnili jsme ji sice každé ráno, ale bohužel díky neukázněnosti některých návštěvníků byla ihned špinavá. Na příští rok budeme uvažovat o jiné formě zkvalitnění VIP stanového městečka. Vyskytly se i drobné problémy s neukázněností některých návštěvníků při parkování (blokování ostatních návštěvníků případně záchranných složek) a návštěvníků, kteří porušovali zákaz stanování na parkovišti a komplikovali tím jeho fungování. Stejně tak si uvědomujeme, že občas nastaly problémy se zvukem na hlavní stagi, což bude dalším předmětem řešení s firmou, která nám tyto věci zajišťuje.

Z našeho pohledu a i z vašich reakcí jsme byli nadmíru spokojeni s doprovodným programem, který byl letos na festivalu zastoupen ještě více než v minulosti. Ať už šlo o exhibice v U-Rampě, streetball arénu, taneční scénu, graffiti exhibice, bungee jumping, létající lišku, gambrinus city, poker, paintball, axe sprchy nebo zápasy v čokoládě se 69Slam, které měly neuvěřitelný úspěch. Jediné co nás mrzí je, že jsme přišli o generátor, kterým jsme chtěli nafukovat aquazorbing, díky čemuž se nekonal.

Hudební program byl letos zvládnutý kvalitně a věříme, že se návštěvníci skvěle bavili a náladu jim snad nekalila ani jediná nepříjemnost v podobě neuskutečněného vystoupení Beat Torrent, za což se ještě jednou omlouváme. Program na hlavní stagi byl vyvážený a nabídl širokou paletu stylů. Od domácí špičky, z níž nejvíce zazářili asi Prago Union a kousající bezzubý básník Kato. Přes rozmanité styly z Evropy, kde potěšila německá jistota alá Samy Deluxe nebo jedno z největších překvapení – německý Casper se svojí kapelou. Zazněl oblíbený rap z Francie, bodovala i jediná zástupkyně rapu v sukních, holandská La Melodia. K nezapomenutelným zážitkům se počítá audiovizuální skrečová smršť alá DJ Woody, stejně jako Roots Manuva, který zajel ve čvrtek koncerty hned dva – jeden na hlavní stagi s kapelou a druhý jen s DJem a opožděným hypemanem v hangáru. OSTR a všechny další kapely z Polska se mohli těšit podpoře snad nejvěrnějších fanoušků na světě. A vrcholem byla jako každý rok Amerika… až na jednu výjimku, ke které se ještě dostaneme. Stylově byl letos na Kempu rozmanitý i rap made in USA. Od Necra a jeho mládeži nepřístupného smrtícího rapu po alternativu alá Sage Francis je to přeci jen štreka. K mání byla klasika a nostalgie v podání funkčních veteránů BCC nebo Masta Ace & EdO G, stejně jako klasika v podání nastupující generace – Fashawn & Exile. Potěšilo zhmotněné charizma, neuvěřitelná živá kapela a hlas, co se narodí jednou za století alá Chali 2na a vše dokonala vynikající dvojka Talib Kweli + DJ Hi-Tek alias Reflection Eternal. Zkrátka návštěvník si mohl vybrat: tvrdý rap, příjemný rap, samplovaný rap, elektronický rap, rap s živou kapelou, East Coast rap, West Coast rap, Detroit rap a vše mezitím a vždy si najít na Hip Hop Kempu 2010 to svoje. Bonusem navíc pak bylo vystoupení Foreign Beggars. V záři gejzíru energie, která tryskala z téhle Londýnské party, vše ostatní trochu bledne a nám dělá radost nejen ten zřejmě největší kotel v historii hiphopových festivalů, co pod pódiem rozpoutali, ale především to, že se nám povedlo diváka zase překvapit. Že budou vrcholem festivalu právě FB totiž nečekali asi oni sami.

Neusínáme však na vavřínech a na příští rok a oslavu desátého bychom chtěli hlavní stage i ostatní hangáry koncipovat ještě pestřeji a kvalitněji. Jedním z plánů je rozšířit program o freestyle, beatbox, breakdance battly a workshopy, přednášky o historii hiphopu atd.

Závěrem bychom rádi připomenuli, že na letošním ročníku fungovala skvělá parta Lip Production (Karkys a jeho team), která celý festival usilovně pracovala na DVD materiálu, který bude mít na podzim tohoto roku křest (bližší informace ještě oznámíme). Objeví se zde také záběry z nevydaných DVD 2008 a 2009. Zároveň už nyní vzhlížíme k nadcházejícímu 10. výročí nesmrtelného a rozjetého vlaku Hip Hop Kemp, na němž už nyní začínáme usilovně pracovat. Už na podzim se totiž můžete těšit na první jména a pravděpodobně i prvního headlinera, dále pak na nové stránky a spoustu skvělých warm-up parties. Na 10. Výročí čekejte něco opravdu speciálního.



Ač hodnotíme tento ročník velmi pozitivně, stále máme spoustu detailů, které chceme na příští rok zlepšit a na nichž začneme pracovat už nyní tak, abyste si 10.výročí užili jako nikdy předtím. Jelikož všechna vylepšení připravujeme jenom pro vás, naše návštěvníky a fanoušky, chceme znát vaše přání a potřeby, které bychom mohli dále rozvíjet. Pokud ve vás hloubá nějaký nápad, co by se na kempu mělo vylepšit, napište Millimu na navratil@festivalpark.cz. Věříme, že tyto nápady nás inspirují a budeme moci příští ročník udělat ještě mnohem lépe.

Děkujeme všem návštěvníkům za to, že jste dorazili a stali se součástí atmosféry a historie Hip Hop Kempu 2010, děkujeme všem mediím za jejich podporu a v neposlední řadě děkujeme našim partnerům za jejich pomoc, bez které bychom festival nemohli uskutečnit. Jsou to především: Gambrinus, Semtex, Axe Rise Up, Capone, Skateshop.cz, Growshop.cz, Represent, Girlshop, Frisco, 69Slam, Kingfit.cz, Stock, Rapublic, Evropa 2, Denik.cz, Libimseti.cz, Fanonline, Joy, Score, Bandzone.cz, Cinestar, Partyplanet, Metropolis, Rengl, Musiq 1, předprodejní síť Eventim, Bbarak.cz, Hip-Hop.sk, 90bpm.sk, artattack.sk, Regina a samozřejmě městu Hradec Králové. Také děkujeme desítkám menších partnerů, na které zde již nebylo místo.

Doufáme, že se s vámi se všemi uvidíme na 10.výročí – bude to oslava jak se patří!
Hip Hop Kemp team
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016