REPORT

 

Report z festivalu Mácháč od Sody

Sluníčko, pláž a taneční hudba... to je festival Mácháč. Ten letos oslavil desáté narozeniny. Gratulovat přijel Axwell nebo Marco V. Slavilo se na čtyřech pódiích, kde se sice hrál podobný styl, ale zato měly všechny perfektní zvuk. Vše podtrhávala skvělá atmosféra a bezchybná organizace.

 


Krásné slunné počasí mě přesvědčilo vyrazit na Mácháč už v páteční podvečer. Značku s nápisem Doksy jsem míjel po 18 hodině, stejně se mnou tu byly spousty natěšených návštěvníků. Všude ve vzduchu je cítit party atmosféra. Po zaparkování mířím na pláž Klůček, kde se festival odehrává. Areál je už tuto dobu docela zaplněn a panuje zde pohoda. Začíná brodění se pískem. I když jsem úplně střízlivej, tak si připadám jako po osmi pivech, protože v měkkém písku ztrácím rovnováhu při každém kroku:) V areálu jsou čtyři stage, ta hlavní tentokrát nebyla jako v posledních letech, postavena ve vodě, nýbrž přímo na pláži stejně jako to pamatují pamětníci v začátcích festivalu. Ostatní stage byly rozmístěny po areálu různě mezi stromy. Studio 54 sídlilo ve větším stanu, ten byl celou noc klasicky zaplněn. Další částečně krytou měl Mazanej Králíček, který tu běhal po areálu, fotil se s návštěvníky a užíval si festival po králičím:) Poslední stage byla open air Dance Radia. Ta měla stejně jako hlavní a Studio 54 výborný zvuk. Na všech pódiích se tančí a ten kdo netančí, ten si užívá letního počasí na pláži nebo ve vodě. Sluníčko, bílý písek a k tomu taneční muzika. Co víc si přát? Snad jen, aby tohle nikdy neskončilo.



Já jsem prozatím zvolil variantu relaxu na pláži při poslechu holandského Dje Sidneyho Samsona, který hraje příjemný housík. Než se stačíme nadát, slunce pomalu zapadá za obzor a odráží se od vodní hladiny. Krásný to pohled jako u moře. Poté co nám dalo slunce pro dnešek sbohem, začalo být chladněji, proto se vydávám do auta se trochu obléct. Chtěl jsem jít hlavním vchodem, ale to jsem si hned rozmyslel, protože se proti mě valí velký nekončící dav lidí. Beru to tedy raději zadním přes autokemp. Po menším relaxu u auta se vracím na místo dění. To už hraje Max Vangeli. To, co tento rádoby Dj předvádí je k smíchu. Jako nějaký Dj z dolní polní pouští jednu diskotékovou pecku za druhou a s mícháním si moc starostí nedělá. Na obří obrazovce postupně od roku 2000 odpočítávají jednotlivé roky festivalu až po letošní jubilejní 10. ročník. "Všechno nejlepší Mácháči" teď běží na obrazovce a já jen vzpomínám jaké byly ty první ročníky tohoto ojedinělého festivalu. Přesto, že jsem na posledních ročnících chyběl, protože mě hudebně vůbec nelákal, atmosférou je stále skvělý. Po tomto krátkém připomenutí předešlých ročníků tu už máme hlavní hvězdu festivalu člena Swedish House Mafia Dje Axwella. Ten přivítal publikum, které už v tuto chvíli zcela zaplnilo areál pláže Klůček. Ovšem, ať se podívám kam se podívám, publikum je převážně mužského rodu. Kde jsou nějaký holky?! Všude samí „hezcí“ kluci a slečny skoro žádné. Co máme dělat my, většinově orientování? Připadám si jako na jedné velké gay party. Celou dobu si hledám místo kolem holek, aby nedošlo k nějakému nedopatření!



Ale zpět k muzice. Axwell hraje parádní elektro, house set. Naplno využívá všech vymožeností nových CD přehrávačů Pioneer 2000 a mixážního pultu. Celou dobu má za pultem co dělat, každá ruka je buďto na mixážním pultu nebo na přehrávači. Jeho mixy jsou rychlé a přesné. Jediná skladba nehrála víc než dvě minuty. Často nakousne nějakou hitovku, tu ale vzápětí namixuje do pěkného elektro nebo techno nářezu. Témeř každá zní originálně, protože celou dobu si hraje v efektorami a celý set je v podstatě jeden velký koncert. Skoro škoda, že nám toto Djské umění nepouští na obrazovku častěji, protože jde skoro o live vystoupení. Axwell si hraní naplno užívá a s ním i celý Mácháč. I když na mě hrál dost velké hity, nebylo to ale na škodu. Všechno sedělo jak mělo. Největší zážitek mám ovšem v okamžiku, když nakousl skladbu We Come 1 od Faithless, kterou jsem si užíval před týdnem na Open Air Festivalu. To jsem měl opět husí kůži po celém... skvělý comeback. Axwell mě velmi mile překvapil, celý set jsem si náramně užíval. Akorát publikum mně přišlo, na to jaký to byl skvělý set, poněkud chladné. Žádný velký aplaus se na konci nekonal:(

Jako další Dj nastupuje Marco V, který měl těžký úkol, a to navázat na mistra Axwella, ale popral se s tím statečně. Oproti němu mu sice chyběla rychlost mixů, ale výběr muziky byl na místě. Posléze ovšem rozjíždí více trancu, což zrovna není můj šálek čaje a jak bylo vidět, překvapivě nebyl ani zbytku publika. Hraje sice tvrdší až tech/trance, ale únava je znát i na zbytku tanečnících a prostor začíná řídnout. Jdu okouknout dění na dalších stageích. Tady zábava běží na plné obrátky, ale muzika je všude dost podobná. Nic, co by ladilo mému vkusu. Proto se jako spousta lidí loučím se skvělým festivalem a odebírám se na cestu domů.

Ještě jednou všechno nejlepší Mácháči!
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
aja
MHD
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016