CLANEK

 

Rubrika Young Gods: Andels – atmosferický d'n'b made in Ova

Jsou všude. Ale ví o nich jen hrstka lidí. A přece by jejich tvorba obstála v domácí i mezinárodní konkurenci. K úspěchu jim chybí jediná, ale nejdůležitější, věc. Protřelé jméno. Řeč je o začínajících nebo méně známých československých producentech elektronické hudby. P.S. Pokud o někom takovém víte, napište mi na ondrej@techno.cz

 

Dění v domácích digitálních labelech jsem moc nesledoval až do chvíle, kdy jsem narazil na drum'n'bassového producenta Andelse. Jeho tvorba, plná pocitů a instrumentálních ploch, zaujme na první poslech. Překvapení bylo, když jsem zjistil, že chytlavý liquid funk líznutý triphopem pochází z Ostravy, od 17letého (!) studenta místního gymnázia na Slezské Lukáše Pušky. Východ republiky tak už najednou není jen hájemstvím kameníků No Money a MoreBeat, ale i atmosférických nápadů.



"Popravdě ti vůbec neřeknu, jak mojí hudbu tady na severní Moravě vnímají. Podle mě jsem tady v této oblasti ještě dost neznámý pojem. Cítím se tady jako jehla v kupce sena," uvažuje Lukáš nad svou geografickou situací.

Mnoho producentů sice začalo tvořit "zamlada", jenže jejich tracky zkvalitněly až časem a na úroveň schopnou vydání se dostaly po několika letech. Naproti tomu Andels vyrazil do útoku hned a zadařilo se.

Máme co do činění s velkým hudebním talentem? "Nikdo v rodině kromě taty, který hrál v jedné místní havířovské skupině, nebyl hudebně kreativní. Takže se jednou musel narodit někdo, kdo opráší staré kořeny a zřejmě došlo na mě," usmívá se Lukáš.

Mezi své oblíbence řadí producenty Black Sun Empire, Calibrea, Lynxe, Sebu, Desimala ("je ho opravdu velká škoda"), Klutea a další. "V současnosti jsem si hodně oblíbil IDM, house, jazz a dubstep – to je jediný žánr, kde bych se mohl taky seberealizovat. A tak ho chci zkusit," prozrazuje.

Měl štěstí, že k taneční hudbě přičichl poměrně brzy. Ve věku, kdy se ostatní trápí v ZUŠkách a o hudbě mají zkreslené představy, začal Lukáš s programováním. "Ve třinácti jsem se dostal k softwaru zaměřenému pouze na hip hop. Jenže už v té době jsem se seznámil s d'n'b, kterému se věnuju druhým rokem," vzpomíná. V začátcích měl na něj největší vliv kamarád Gap, který ale skládá temnější věci. "Pro někoho neznámý, pro někoho budoucnost pro český neurofunk a hardstep," říká o něm.

Stejně tak můžu říct po poslechnutí Andelsových tracků já, že i domácí liquid funk má dobrou budoucnost. Na digitálním labelu VodkaRedbull Records mu dodneška vyšlo pět tracků - Emotion, The Muse, I Guess, Global Warning a Renovatio. Největší úspěch zaznamenala The Muse. Není se co divit, jednoduše znějící skladba postavená na tichých tónech klavíru a občasném ženském vokálu jakoby otevřela cestu minimalu i do zlámaných sekvencí. K 21. lednu si ji stáhlo 60 lidí, další písničky se pohybují mezi 8 a 15 staženími.

Bez jakékoliv reklamy se tak Andels začíná usazovat v d'n'b povědomí. Chápe sice, že kdyby hrál, byl by více vidět, jenže tohle ho neláká. "Já se u skládání víc uvolním. U gramců nemám možnost projevit svou kreativitu," vysvětluje. Proto si budeme muset počkat, až bude mít 18 roků a začne hrát live. To ho možná začneme vídat na line-upech. Zatím jeho skladby pouští DJ Bo.dan a Polák Irritant.

A jak na Lukášovy úspěchy reaguje okolí a především spolužáci? "Moje třída je složena hlavně z holek, tak si piš, že mám podporu," odpovídá. Někteří jej prý oslovují "pane producente". "Je překvapující, že mě v produkci podporuje také profesorka hudebky, členka skupiny UP!Great," dodává Lukáš jedním dechem.

I když produkuje jen pár let, stihl se dostat na vysokou úroveň a udělat si jasno, jak se chce vyvíjet dál. Na otázku o čem sní, odpovídá: "Chtěl bych spolupracovat se symfonickým orchestrem. Kdo si to teď přečetl, určitě zvedl nechápavě oči, jenže já miluju lámané beaty spolu se smyčci. Rád totiž z dnb dělám složitou hudbu."

Pokud to Andelsovi opravdu vyjde, dostane se česká taneční hudba na úroveň, o které se nám ani nezdálo. Takovéto posuny a kooperace mezi elektronikou a klasickými postupy jsou totiž jednou z mála možností, jak dát muzice nové a atraktivní impulzy. Snad se dočkáme, ale už nyní je jasné, že ostravský producent Andels vyrazil do kariéry pravou nohou. Hodně štěstí!


Rozstřel:

Nejoblíbenější rádiový pořad
House factory na Helaxu.

Nejdůležitější postava současné české hudby
Karel Gott. Fakt nevím, koho jiného bych napsal.

Přelomové domácí album
Back In My Mind.

Nejlepší koncert?
Festival Colours of Ostrava 2007.

Radio vs. televize
Spíš radio. TV mě přitahuje pouze díky Hrdinům.

Hokej vs. fotbal
Hokej je více akčnější. Ve fotbale málo padají góly.

Koho bys pozval na večeři?
Spolužačku Barunku.

Jakou skladbu si necháš zahrát na pohřbu?
Desimal - After Life.

Jak do Andelse:
www.myspace.com/andels
www.myspace.com/vodkaredbullrecords

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016