REPORT

 

Romanův report ze Zenu v Roxy

Na Zen chodím rád. Už samotné slůvko Zen je dobrá polovina reportu, protože je to tradice a nevím co by se muselo stát, aby například se světly či videoprojekcí na této party nebylo něco v pořádku. Tentokrát ale přeci jen na nějakou novinku došlo. Poprvé se tu totiž představil holandský progressive projekt 16Bit Lolitas. Ale abych byl přesnější, pouze jeho polovina. Bacilům byla návštěva Ariaana v Roxy naprosto lhostejná a svůj útok si bohužel naplánovaly právě na tuto sobotu. Bohužel. Jeho parťák Peter si ale i samotný poradil na výbornou.

 

Přitažlivě zaplněnou Roxy v noci ze soboty na zlatou neděli zdobily květnaté motivy. Obří orchideje a mezi tím další zavěšené rostliny byly pěkným protikladem k prosincovému počasí tam venku. I když letošní prosinec není zrovna takovým, aby se do Roxy běhalo na běžkách, ale chladno je a tak měli po měsících "nic nedělání" práci také šatnáři a již po jedenácté hodině večerní bylo na tomto dočasném odkladišti bund a batohů vidět, že klub rozhodně nezeje prázdnotou. A do začátku hraní 16Bit Lolitas se toto tvrzení ještě zdvojnásobilo. Jako první lákal tanečníky na parket svým setem tradičně Roman Rai. A jako tradičně se ti první šťastlivci osmělili před půlnocí a vrtěli se do rytmu třeba nově zremixované verze známého hitu Keep Control od Sono. Roman Rai hrál tvrdě i něžně zároveň a poslední hodinka a půl, kterou jsem s ním v Roxy strávil, utekla neuvěřitelně rychle.

Bohužel pouhá polovina projektu 16Bit Lolitas zavítala na dvanácté pokračování Zenu pro rok 2006.  Právě ono prosincové sychravé počasí si vybralo daň na Ariaanovi, a ten s horečkami musel chtě-nechtě zůstat doma. Mrzutý pocit z těch protivných jednobuněčných potvor ze mě ale vyprchal poměrně brzo. Začátek setu 16Bit Lolitas byl trochu ubíjející a mohla za to předlouhá skladba, ve které se téměř nic nedělo, ale všichni na parketu důstojně počkali...a měli na co. Hned poté vybalil sympatický DJ a producent v jednom, Peter Kriek, své hudební zbraně v podobě sice poměrně dlouhých, ale o to zajímavějších skladeb. Během jeho dvouhodinového setu se z dobře sladěných reproduktorů linuly temnější deep progressive tracky, ale i svěží a jasné klubové hity. Došlo samozřejmě i na tracky samotných 16Bit Lolitas, například skvělá pecka Sedna. Set si skvěle užíval nejen Peter Kriek, ale i zaplněný parket a najedenkrát došlo i ke spontánnímu potlesku. Prostě parádní výkon jak má být.

Klasický model party Zen po třetí hodině ranní nebyl porušen ani tentokrát a tak se za mixážní pult postavil Michael Burian. O pár kroků dál, v chill-outovém prostoru si to hudebně dávali houseoví Lillou a Airto a tak vybírat bylo rozhodně z čeho. Mně se hudebně líbili všichni tři, ale přeci jen na hlavním parketu to i v ranních hodinách stále slušně žilo a tak jsem ještě nějaký čas vstřebával audiovizuální dojmy z proběhlé noci právě tam. Zvuk byl na velmi slušné úrovni, i když si s ním 16Bit Lolitas občas tak trochu nešetrně pohrál. Videoprojekce a světelný park byly taktéž tradičně velmi osobité a příjemné.

16Bit Lolitas překvapil i v poloviční sestavě na celé čáře a je jen dobře, že i když ho doteď čeští fanoušci znali z pár stažených kompilací a nebo něco málo článků na internetu, dorazili v tak hojném počtu. Věřím, že nějaké to "příště" ještě minimálně jednou bude a že to už dorazí do Roxy oba dva protagonisté. Do té doby přejme dalšímu ročníku party Zen hodně zdraví a úspěchů a setkáme se tam zase v lednu, kdy nás návštěvou poctí opět jen polovička, ale za to již avizovaná, dua Way Out West – Jody Wisternoff.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
rav
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016